Общо 523 проекта със заявена стойност на субсидията от близо 654 млн. лв. са подадени по третия прием на подмярка 4.2. „Инвестиции в преработка и маркетинг на селскостопански продукти“ от ПРСР 2014-2020, съобщиха от Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ). 

Гласувайте: Планирате ли да използвате по-малко химически торове тази година?

Инвестиционните предложения на бенефициерите бяха подадени по процедура BG06RDNP001-4.015, която премина чрез електронната система ИСУН 2020. Срокът беше удължен от 25 февруари до 31 март 2022 г., а бюджетът –увеличен с над 39 млн. лв. – до 426 280 028 лв.

Подмярката има за цел да стимулира развитието на секторите „Плодове и зеленчуци“, „Животновъдство“ и „Етерично-маслени култури“, при които се очаква засилване на връзката между производител и преработвател в посока устойчиво развитие и подобряване на пазарните позиции.

Съгласно условията за кандидатстване по процедурата не е предвидено извършване на предварителна оценка. Предстои назначаването на оценителна комисия, която ще определи административно съответствие и допустимост на подадените проекти.

В най-кратки срокове служители на ДФЗ ще извършат посещение на място на проектните предложения, които включват инвестиции за строително-монтажни работи, обещават от Разплащателната агенция.