Обсъждането на дългоочаквания прием по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ от ПРСР мина през доста перипетии. Събрахме всичко важно до тук.

Министерството на земеделието прецезира мярката за инвестиции

Нетърпеливи производители алармират, че все още няма раздвижване в ИСУН. Но все пак цял ден е 19 април, така че тръпнем в очакване. Освен това от ведомството увериха, че приемът се движи по план.

МЗХГ отговаря: Няма да има забавяне по приема на подмярка 4.1

Последно стана ясно, че след консултации с ЕК като допустими няма да се приемат разходи за изграждане на съоръжения за съхранение на оборски тор, а само такива за надграждане или обновяване. 

Без изграждане на съоръжения за съхранение на оборски тор по подмярка 4.1

Друго допълнение към насоките за кандидатстване, които бяха отразени след двете извънредни заседания в земеделското министерство със заинтересованите страни, беше дефиницията за иновации и доказването им с патент, издаден преди не повече от две години преди датата на подаване на проектното предложение.

Светлана Боянова: Доказването на иновацията по 4.1 с патент не е уместно

Браншът успя да извоюва също при кандидатстване да не се изисква финализирана процедура по узаконен сондаж, а едва след одобрението на проектното предложение.

Важни корекции в насоките за кандидатстване по подмярка 4.1

Инструкциите за работа с калкулатора, с който правилно да изчислите капацитета на земеделската техника, също са публични.

Вижте как да си направите оценка на техниката

От особен интерес за фермерите са онези инвестиции за прецизно и екологосъобразно земеделие по Инструмента „Следващо поколение“ (Next Generation), за които се дават допълнителни точки и имате по-голям шанс за одобрение.

Подмярка 4.1: С какви инвестиции ще имате най-голям шанс?

Многократно в интервюта за Агри.БГ вие, производителите, повдигахте въпроса за прецизирането на критериите и навременното отваряне на мярката. По всичко личи, че подмяната на автопарка и модернизацията на стопанствата не търпят отлагане.

Ангел Вукодинов: За пореден път ставаме точкогонци

Междувременно ви попитахме дали смятате да кандидатствате, а вие взехте, че ни изненадахте и положителните отговори бяха едва 36% от общо 287 участвали в анкетата. Данните са актуални към 19 април. Да се надяваме обаче, че повечето от вас няма да изпуснат шанса, защото все пак става дума за усвояване на едни 422 млн. лв. 

Какво ни казахте за подмярка 4.1: Да те жадувам, а ти все повече да се отдалечаваш

Може да се запознаете с проектодокументите за кандидатстване и изпълнение в ИСУН. Разгледайте внимателно как ще се точкува, декларациите, с които да докажете, че досега не сте получавали помощ за разходите, за които кандидатствате, както и че имате нужния финансов ресурс за извършване на инвестицията.