Традиционната за България Шопска салата е категоричен лидер във вота „Вкусът на Европа“, който се провежда на фейсбук страницата на Европейския парламент.

До деня на изборите за Европейски парламент – 25 май потребителите на Социалната мрежа facebook могат да гласуват за традиционни ястия, характерни за всяка една държава-членка на Евросъюза.

България е представена с шопската салата, която до момента е категоричен водач с близо 6500 гласа (харесвания). В Топ 3 се подреждат още студената супа от Литва на второ място с малко под 1300 гласа и Румънските сладки сарми с малко над 800 гласа.

В списъка с традиционни български продукти са включени още сирене по шопски, таратор, Манастирска боб чорба, супа топчета, печени ябълки, мусака и баница.

Гласуването продължава до 25 май, а българската шопска салата можете да подкрепите на този линк, като от картата изберете България и натиснете „like”:

https://www.facebook.com/europeanparliament/app_568712226577377

Рецептата, поместена под снимката на шопската салата е следната:

Продукти:
4 домата, нарязани
1 голяма краставица, небелена и нарязана
4 зелени или червени пиперки, печени или сурови, нарязани
1 голяма глава зрял лук, накълцана или 6 стръка зелен лук
2 супени лъжици нарязан пресен магданоз
½ чаена чаша олио
оцет
½ чаена чаша Българско сирене
сол и черен пипер

Начин на приготвяне:
Поставете доматите, краставицата, пипера, лука и магданоза в голяма купа и разбъркайте. Поставете олиото, оцета, солта и черния пипер в буркан с винт и разклатете, за да се смесят. Залейте зеленчуците с дресинга и поставете в чиния за сервиране. Посипете с натрошено сирене.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!