Ситуацията на пазара на зърнени и маслодайни култури в Черноморския регион съдейства за задържане на цените на пшеницата и слънчогледа с възможност за повишение в близките седмици.
 
 
Египет обяви нов търг за покупка на хлебно зърно, като се очаква днес да станат известни резултатите от него. При предишната процедурата египетската компания GASC договори доставката на 60 хил. тона руска пшеница на цена 217,9 долара/тон. Тази седмица предлагането тръгна от 222,7 долара/тон (FOB от черноморско пристанище), съобщи руският аналитичен център „СовЕкон“.
 
У нас изкупната цена на хлебното зърно отбеляза лек спад на седмична база от 357 лв./тон на 352 лв./тон. В сравнение с началото на септември миналата година, обаче, стойността се е увеличила с 31%, стана ясно от седмичния анализ на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).
 
Темповете на износ на българска пшеница се забавят през последната седмица. От началото на новата пазарна година – 2 юли, до 9 септември от „Пристанище Варна“ са експортирани 834 111 тона пшеница или с 4,7% по-малко в сравнение със същия период на миналата година (875 102 тона).
 
 
Реколтата от слънчоглед в Русия тази година няма да оправдае прогнозата за рекордно производство. Фермерите в страната са прибрали зърното от 4,9 млн. декара, като са получили 939 хил. тона. Средният добив е с 16% по-нисък от миналогодишния - 191 кг/декар, главно заради сушата, а дъждовете, които паднаха през юли, не успяха да възстановят почвените запаси от влага.
 
Реколтата от слънчоглед в Русия през миналата година беше 10,5 млн. тона, а тазгодишната прогноза на „СовЕкон“ за 11,3 млн. тона вероятно ще бъде преразгледана. В резултат се очаква поскъпване на регионалния пазар, макар че в световен мащаб се наблюдават исторически спад на цените на маслодайните култури през тази година.
 
Средният добив от слънчоглед у нас тази година е с близо 21% по-висок от миналогодишния - 263 кг/декар, като вече е прибрана продукцията от 42% от площите за реколтиране. Жътвата на слънчогледа изостава в сравнение с миналата година, но високите добиви компенсират това, както и съкращаването на площите за реколтиране. В резултат прибраната досега реколта е 812 028 тона или едва с 1% по-малко от миналогодишното количество. 
 
Изкупната цена на слънчогледа спадна за седмица с 2% до 552 лв./тон, но все пак остава малко над миналогодишната по същото време, която беше 550 лв./тон.