Поливането с правилната вода има ключово значение за добивите. Това установиха учени от Изследователския институт Delphy в Нидерландия. Те са изследвали как влияе обогатена с кислородни наномехурчета вода при отглеждането на ягоди, информира hortidaily.com.

С 50% по-слаба ягодова реколта прибират в Североизтока

По време на експеримента експертите са използвали вода за напояване с типични показатели на разтворен кислород (DO) – между 7 и 9 мг/л, и вода с високи концентрации на кислородни наномехурчета – 30 мг/л.

Резултатите са доказали, че напояваните с наномехурчета кислород растения дават по-богат добив - с 14% повече в сравнение с традиционния начин на поливане – 8,2 кг срещу 7,2 кг. Освен това насажденията имали по-здрава коренова система и по-малко случаи на заболяване от фитофтора.

"С интерес проследихме резултатите с наномехурчета при други култури. Когато разбрахме повече за свойствата им, мога да кажа вече, че тази агротехнология има перспективи занапред, казва Барт Йонгенелен от Delphy.

Кислородът има важна роля както за поглъщането на хранителните вещества от корените, така и за биологичния състав на кореновата среда. За тестовете учените се съсредоточат върху добива и следят развитието на корените чрез визуални проверки.

Забелязахме явни разлики и подобряване на обработката с наномехури, отчитат те.

Разликите в производството са очевидни и потвърждават преимуществата на технологията. С помощта на генератор наномехурчетата изключително ефективно доставят кислород във водата, което позволява да се поддържа най-високо ниво на насищане с минимални загуби.

Растенията получават и значително повече кислород в кореновата зона, което спомага за развитието на здрави корени. Освен това окислителните свойства на кислородните наномехури разрушават водораслите и потискат развитието на патогенни микроорганизми. По този начин те ефективно подобряват качеството на водата и поддържат по-хигиенична напоителната система, заключават експертите.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Какви добри практики в растениевъдството са предложени за новата ОСП?

Производител от Кърджали има гарантиран пазар само в магазина си

Румъния рехабилитира напоителната си система със собствени пари