Земеделското министерство представи подготовката и изпълнението на подхода Лидер/Водено от общностите местно развитие за новата Обща селскостопанска политика (ОСП) 2021-2027г. 

Одобриха втори прием за малките пилотни проекти на МИГ

Това стана по време на видеоконферентно заседание на Тематичната работна група (ТРГ) за разработване на Стратегически план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2021 - 2027 г. Дискутираните проекти на мерки са финансирани по линия на Европейски земеделски фонд за развитие на земеделието и селските райони (ЕЗФРСР). 

Подходът Воденото от общностите местно развитие (ВОМР) ще се прилага „отдолу – нагоре“ посредством местни инициативни групи, така че местните общности формулират, избират и одобряват приоритети и стратегия за интегрирано развитие на териториите и общностите. 

Финансирането през следващия програмен период, както и през настоящия, ще се осигурява от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, Европейския фонд за регионално развитие и Европейския социален фонд+, като подкрепата от един или от повече европейски структурни и инвестиционни фондове ще се обуславя от нуждите и потенциала на съответната територия. 

Размерът на подкрепата по ЕЗФРСР ще бъде в размер до 10% от бюджета на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони. Предвижда се да се разшири териториалния обхват на подхода като се увеличи и броя на местните инициативни групи.

Подкрепата за ВОМР ще обхваща изграждането на капацитет и подготвителни дейности в подкрепа на разработването и бъдещото изпълнение на стратегиите, изпълнението на операции в рамките на стратегии за ВОМР, включително дейности за сътрудничество и тяхната подготовка, както и управление, мониторинг и оценка на стратегията и нейното популяризиране. За успешното прилагане на подхода в МЗХГ се създава дирекция ВОМР към Управляващия орган на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони. 

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg