Млекопроизводителите работят под себестойност, на всеки 15 дни цената им се коригира, някои от тях вече получават по 50 ст./л сурово краве мляко. В същото време цените на фуражите не падат, съобщи за Агри.БГ Пенка Христова, животновъд и почетен председател на Съюза на животновъдите в България.

Гласувайте: Планирате ли инвестиции в стопанството си през тази година?

На малките и средните ферми, които нямат много техника себестойността излиза около 1.20-1.27 лв./л, а на по-големите стопанства - 1.10-1.15 лв./л.
 

Голям млекопреработвател в Южна България вече е предупредил, че от 15 май млякото ще се фактурира на 60 ст./л, , а има и производители, чието мляко дори не се изкупува. В такива случаи се търсят спешни решения, дори от министерството съдействат за намиране на мандри, за да не се изхвърли суровината, става ясно от думите й.

От бранша са пуснали заявка за спешен съвет по животновъдство, който вероятно ще се проведе през следващата седмица.ю

„Трябва по най-бързия начин да се съберем и да видим какво ще се прави, защото състоянието е много плачевно. Такова чудо не е било“, коментира опитния животновъд. 

Стопаните на млечни животни ще настояват мониторингът да се засили, така че да се прави не само проверка на млякото дали е инхибиторно, но и дали съдържа всякакви допълнителни съставки.

„Ние в България нямаме лаборатория за сухи млека, за палмови масла, но в Унгария вече са установили съдържание на палмово масло в цистерна с мляко. Няма забрана за внос на мляко от Украйна, този продукт си влиза съвсем легално без значение дали е вътрешнообщностно или от Украйна“, разказва още тя.

В страната е влязло много малко украинско сурово мляко, докато количеството на сухото мляко е скочило драстично. 

Тя обяви още, че много от нейните колеги вече са се ориентирали и започват спиране на работа, тъй като техните продукти се оказват излишни. 

„Трябва да разберем дали да спираме дейност и държавата по някакъв начин да започне изкупуването на животни и стопанства, както се случва в Нидерландия. Ние нямаме друг вариант“, казва Христова. 


Ако Украйна стане държава членка на ЕС и започне да се подпомага, държавите от Източния блок ще пострадат най-много, убедена е животновъдката и уточнява, че помощите, които се отпускат в момента изобщо не могат да покрият загубата, какво остава да дотират нещо, свързано с икономическата криза.

По време на предстоящата среща, животновъдите ще искат да разберат как да спрат работа без да понесат санкции, тъй като много от тях са включени по различни програми. Според тях примерът от Нидерландия не е лош – държавата изкупува активите, а освен това се правят зелени паркове на мястото на фермите, които се поддържат от самите фермери. 

Пенка Христова: Не желаем вече субсидии, тъй като се прелива от пусто в празно. Вземаме тези пари, харчим ги, но нашият продукт не се продава. Няма нужда да вземаме субсидии за нещо, което не се продава.

Другото предложение за съвета предвижда подпомагането да стане месечно, за да са сигурни млекопроизводителите в даден месец колко средства ще вземат.

„Не можем да чакаме 6-8 месеца за едно подпомагане, в същото време от нас се изисква да задържаме животните. Това е в момента е невъзможно, защото се храним от продажба и от клане“, заключи Пенка Христова.