Подготвят се промени в Закона за земеделските земи, според които ще може да се дава предимство на животновъдите за ползване на земи от Държавния поземлен фонд ( ДПФ ). Това заяви преди Фермер.БГ, Пенка Христова Председател на Съюза на животновъдите в България ( СЖБ ) и член на Консултативния съвет по животновъдство към МЗХ.

 

Липсата на земеделски земи, пасища и мери за голямата част от животновъдите е сериозен проблем от години наред, тъй като без земя са принудени да купуват допълнително скъпи фуражи за изхранване на животните.

 

Предвижда се при заявяване интерес за ползване на държавни земи, приоритетно право да имат безимотните животновъди, след което останалите земеделски производители. Такава законодателна промяна би помогнала сериозно животновъдния сектор е мнението на стопаните отглеждащи животни.

 

Преди седмица, кмета на Момчилград  Акиф Акиф, заяви че общината ще предостави приоритетно под наем земя на фермерите, които искат да инвестират във фермите, които трябват да преминат в I-а категория.  Акиф предложи да се проведат събрания с жителите на селата, за да се обясни нуждата от инвестиции и сдружаване на животновъдите. Той е категоричен, че общината ще съдейства на местните хора и ще предостави земя. В община Момчилград животновъдите оглеждат 4 200 телета, 3 300 крави, 18 000 овце, от които 15 000 майки и 900 кози. По информация на ветеринарни лекари общината е на едно от първите места в областта по брой отглеждани животни.

 

© 2012 fermer.bg