Специална програма за земеделието и розоварната индустрия подготвя Българската банка за развитие (ББР), обяви по време на парламентарния контрол министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

ДФЗ отговаря: Индикативният график е готов, но чака одобрение

От думите му стана ясно, че се очаква тя да е по подобие на вече действащата програма в подкрепа на туризма с бюджет от 60 млн. лева. „Работим и по възможността дали може да има и програма за финансиране на енергийни сметки”, подчерта Лорер. В редица свои участия и изказвания от началото на годината министърът неколкократно споменаваше, че скоро предстои да бъде оповестена целева програма за земеделския сектор, който среща проблеми с финансирането си, но засега само толкова

Междувременно преди дни на сайта на ББР се появи друго предложение, което може да заинтригува и земеделските производители:

Лизинг с 0% самоучастие за закупуване на транспортни средства и 5% самоучастие за други машини и оборудване предлага дъщерното дружество на Българска банка за развитие „ББР Лизинг“. 

Програмата е насочена към преодоляване на негативните последици от пандемията Covid-19 и позволява на компаниите да се възползват от облекчени условия за финансиране, по-дълги срокове на изплащане и намалени изисквания за самоучастие. Тя стартира в средата на 2021 г. с подкрепата на Паневропейския гаранционен фонд. Условията са изменени вследствие на завишения интерес на фирмите към нея, уточняват от държавната банка.

Таванът на отпусканото финансиране е увеличен на 5 млн. лева.Финансирането е предназначено за закупуване на нови и употребявани производствени машини и оборудване, товарни автомобили и транспортни средства, строителна и земеделска техника.

Компаниите могат да кандидатстват до 30 юни 2022 г. Сроковете за изплащане са между 1 и 8 години, в зависимостот вида на закупувания актив. Повече информация ще намерите тук.