Около 8% е усвояването на Гаранционния фонд по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), съобщи зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев. И допълни, че със сегашните грантове не се очаква да има сериозно усвояване на Фонда. „Анонсирахме нееднократно връщането на средствата в ПРСР. Реално мярка 125 е разписана, но тя така и не тръгна през всички тези 7 години на действие на Програмата. Драфтовете са добри.

 

Имах възможност да проведа разговор с еврокомисаря по земеделие Дачиан Чолош и с ръководителя на Главна дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ по време на форума на Световната търговска организация, който се проведе в Индонезия. Имаме поискана среща, на която да коментираме възможностите за преструктуриране на остатъчните средства в Гаранционния фонд, и през януари срещата ще бъде проведена“, информира Явор Гечев.

 

По думите му през последните 2 месеца МЗХ води активна кореспонденция с ЕК по отношение на Гаранционния фонд, има получени препоръки по идейната концепция, работи се по тях. „Надяваме се в началото на януари да проведем техническа среща с ръководителя на Главна дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“, за да уточним по-нататъшните стъпки за преструктурирането на Гаранционния фонд „, допълни Гечев.

 

Към момента около 60 млн. лв. са авансовите плащания към общините като в тях влизат и финалните за 2013 г. плащания, които ще бъдат извършени на 27 декември. 


   

Националният гаранционен фонд по ПРСР беше официално обявен като старт в началото на тази година. За да получат кредити, бенефициентите трябва да са в добро финансово състояние и да са малки или средни предприятия със сключени договори по една от трите мерки - 121 „Модернизиране на земеделските стопанства”, 122 „Подобряване на икономическата стойност на горите” и 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти”. Според правилата Гаранционният фонд трябваше да покрива до 80% от кредита, а останалите 20% трябва да се осигурят от кандидатите. Целият процес по предоставяне на кредити се осъществява от търговските банки, подписали споразумение с фонда.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!