Пролетната сеитба в Добричка област не е започнала, но активно тече подготовката на площите. Това каза председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов, цитиран от dobrich.media.

Дъждът отново осуети сеитбата в Пловдивско

Причината е по-студеното време, изчаква се. Обикновено сеитбата започва, когато има определена температура на почвата – 9-10 градуса. „По-ранното започване означава компромиси” – добави той. Прогнозата му е пролетната сеитба за започне следващата седмица в региона.

Традиционно в Добричка област площите със слънчоглед са около 800 000 дка, а с царевица – около 900 000 дка. С пшеница през миналата есен са засети около 1,2 млн. дка. Наблюдава се известно увеличение на площите с рапица. След като бяха намалели до около 25 000 дка, сега са около 60 000 дка, сочат данните на местната дирекция по земеделие. 

„Част от произведения слънчоглед е продаден, но има количества, които са оставени в очакване на още по-добра цена. Тя стигна до 1050 лв. за тон от място, друга година се е купувал на 600-700 лв. за тон. При пшеницата – цената й малко падна в сравнение с преди две седмици, когато беше 400 лв. за тон. Царевицата имаше много добра цена за тон – до 400 лв., и се продадоха много количества” – обобщава Костадинов.

Засега пшеницата се развива добре, важното е производителите да си вършат работата навреме и качествено – смята зърнопроизводителят.