Макар и ранна пролет, зърнопроизводителите в цялата страна вече се подготвят за събирането на реколтата – оглеждат се стопанствата, проверяват се противопожарните средства. 

Тежка суша в Добруджа: Зърното е в опасност

Кметът на община Балчик разпореди противопожарни мерки за земеделските производители в района с цел подготовка за новата жътвена кампания и прибирането на реколтата, съобщи БТА.

Земеделските стопани трябва да изготвят и представят в районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" схема с разположението на масивите, засети със зърнено-житни култури, според издадената кметска заповед.

Пред Агри.БГ председателят на Тракийския съюз на зърнопроизводителите Цветан Берберов сподели:

Като дойде Гергьовден, трябва да започнем да се подготвяме за жътва

Цветан Берберов: "Виждате през изминалата година тези огромни пожари, които бяха в Австралия, макар и на друг континент, макар и на хиляди килметри отдалечен от нас, ние трябва да си направим извод и да вземем навременни мерки. 

Хубаво е колегите да се подготвят добре за жътвената кампания. Да огледат както противопожарните си средства, така и да направят стратегия за опазване на полетата си.

Всичко това е нужно, за да няма пожари, които могат да доведат до намаляване на продукцията и замърсяване на околната среда. Трябва да бъдем добри граждани и добри стопани."

Пандемията: Нови трусове на световния пазар на пшеница

В хода на подготовката за жътва всяка една община разписва свой план и изисквания. Зададените от Община Балчик включват отделяне на площите от над 100 декара с пожарозащитни ивици от горски насаждения, сметища, пчелини, републикански и общински пътища и други обекти.

Кметът напомня, че е забранено изгарянето на стърнища и растителни остатъци, а глобата за нарушителите е от 200 до 20 000 лева, като за юридическите лица достига от 5000 до 500 000 лева. Също така край посевите трябва да бъдат поставени предупредителни и забранителни знаци за превозни средства, включително и такива с животинска тяга.

Цветан Берберов:  "Явно Община Балчик е предприела тези дейстия за превенция, но навсякъде нещата имат специфика и се прилагат различни мерки. В момента не могат да се отделят по този начин горските пожари, защото сега имаме вегетация и не може да униожим площите, за да направим противопожарни ивици.

Те специално се правят, когато започне жътвата. Прави се задължително заораване на противопожарните ивици и тогава започва стандартната процедура. Когато започне жътвата, ние разораваме изици, така че да има осем метра до пътя. Когато граничи с магистрален път, може да достигне и до 15- 20 метра разораната ивица.

Да не забравяме, че преди това трябва да си прегледаме противопожарните уреди. Точно днес фирмата, която нас ни обслужва, ни достави пожарогасители, помпи и т.н."

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Нови мерки: Ще има ли допълнителни субсидии за тази година?

Спряха напояването от язовир Тича, производители бедстват

Вече можете да заявявате трудовите си договори по електронен път