Спешни мерки за подобряване и възстановяване на полезащитните горски пояси ще обсъдят редица институции в Добрич на 20 май.

Гласувайте: Бихте ли подкрепили освобождаване на субсидиите от данъчно облагане?

Проблемът с изсъхването на полевите съоръжения, имащи изключителна роля за почвеното плодородие и добивите в Североизточна България става повод за среща, организирана от Изпълнителната агенция по горите и биопроизводителят Албена Симеонова.   

Форумът ще започне в 11 часа с теренно посещение на защитени горски пояси с начална точка село Стожер. От 13:30 в конферентната зала на ОД „Земеделие“ в Добрич ще стартират поредица от презентации и дискусия по проблемите на полезащитните горски пояси в Добруджа. Лекторите ще акцентират върху фитосанитарното състояние на полевите съоръжения, както и необходимостта от спешни мерки за опазването и възстановяването им. Горските служители ще изложат плановете си да подменят вече изсъхналите пояси с нови дървесни видове, устойчиви на климатичните промени. 

На форума са поканени земеделският министър Иван Иванов, заместниците му Иван Христанов и Валентин Чамбов, министърът на екологията Борислав Сандов и негови заместници, народни представители и членове на комисията по земеделие. Дискусията ще бъде открита и водена от зам. Министър Иван Христанов, като в нея ще участват представители на Лесотехническия университет, експерти от Североизточно Държавно предприятие, учени от Добруджанския земеделски институт, кметове на населени места и други обществени, държавни  и неправителствени организации.

Преди повече от две години учени, земеделски стопани и лесничеи сигнализираха за проблеми по полезащитните съоръжения в Добруджа, голяма част от които започнаха да изсъхват. Анализите и лабораторните изследвания показаха наличие на вредители, които отслабват дърветата, влошават състоянието им и провокират бързото им изсъхване. Горските служители започнаха подновяване на част от поясите в няколко добруджански общини.