Министърът на земеделието, храните и горите (МЗХГ) Румен Порожанов разпореди Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ) да изпълни административна проверка на животните под селекционен контрол. Едва след ревизирането на животните, което ще продължи до 15 октомври, ще стане ясно каква ще е съдбата на модулираните ставки и схемата за обвързана подкрепа. Това стана ясно днес на Консултативния съвет по животновъдство в МЗХГ, научи Фермер.БГ.
 
 
Става ясно, че спрямо миналата година бройките селекционни животни отново са скочили. Повечето от асоциациите подкрепиха идеята и застанаха зад извода, е схемите за обвързана подкрепа за животните под селекция трябва да подпомага именно тези с доказан произход. Затова и решението е едно – към момента се спират предположенията за това какви ще са ставките. ИАСРЖ поема контрола при ревизирането на животните и едва след като стане ясна каква е популацията ще се обсъждат и евентуалните ставки.
 
По време на срещата министърът на земеделието възложи още на експерти на Селскостопанска академия и зам.-министър Янко Иванов да разработят насоки за развитие на различните сектори в животновъдството.
 
Друга интересна тема беше Консултативният съвет в своята цялост и представителност. Стана ясно, че ще се изготвят правила за представителност и той евентуално ще се промени. 
 
За говедовъдите е важна темата за de minimis. От събралите се общо около 40 представители на браншови асоциации обаче никой не подхвана темата затова трябва ли им и на говедовъдите минимална помощ, за какво и ще им бъде ли отпусната такава.
 
Снимка: МЗХГ
 
От друга страна пък Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) предложи форсмажор за овчите и кози млека за тази година. Като причина те изтъкнаха факта, че голяма част от млекопреработвателните предприятия са спрели изкупуването на тези млека още на 31 юли. Затова и те предложиха тази година да се доказват само 35 литра.
 
Стана ясно, че се работи и по Наредба 26 и ограничаването на реализация на мляко само в една и съседна на нея общини. Все още единствено се коментира, че се работи по отпадането на ограниченията.
 
В дневния ред на съвета се дискутира и облекчаване на Наредба №4 от 15 юли 2014 г., за малките кланични пунктове към фермите. В тази връзка се обсъждаха и възможностите за подпомагане на животновъдите за купуване на мобилни мандри и кланици, за което пръв Фермер.БГ писа. Към момента за нотификация е изпратена схема за малки мандри и малки кланици, чиято идея дойде от НОКА. Целта е помощта да бъде насочена към групи ли организации на производители и така, ако фермери в един регион имат затруднения, ще могат да се организират и да си купят заедно такова съоръжение. Те ще бъдат регистрирани по общия ред, а не по Наредба №26.
 
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) пък изнесе доклад за възможностите за включване на различна маркировка на месото от дребен рогат добитък с български произход. Стана ясно, че тепърва ще се обследват възможностите за промяна на нормативната уредба, която да позволи или допълнителен знак или ясен и голям надпис откъде са месата, заредени в съответния магазин. Това предложение също дойде от НОКА и касае яретата и агнетата в магазинната мрежа. Обсъдени бяха още и варианти за търговия на агнета и ярета към физически лица, без регистриран животновъден обект.