Много причинители на болести по растенията се предават чрез почвата. Там те презимуват или преминават определен етап от развитието си.

Друга група патогени се развиват изцяло в почва, където паразитират по корените на растенията или новозасетите семена. Има трети вид почвени патогени, чиято вреда се появява в зависимост от развитието на определен гостоприемник. При липса на такъв те могат да образуват устойчиви спори и да се запазят в почвата много години.

Голяма част от зеленчуковите семена се отглеждат чрез разсад. Семената се засяват директно в приготвена торовопочвена смес. Тя може да е носител на силна зараза от болести и неприятели. Затова е необходимо да се налага обеззаразяване на почвата.

С него се цели унищожаване на:

  • патогенните, причичинители на сечението;
  • на видовете кореново гниене;
  • на нематодите;
  • на почвените неприятели;
  • на семената на плевелите и др.

Основните методи за обеззаразяване на почвата са физични и химични.

При физичните методи почвата се обработва термично с пара. При тази обработка:

  • до 50 градуса загиват нематодите;
  • при 60-72 градуса загиват бактериите и почвените гъби;
  • над 82 градуса - почти всички плевелни семена, вируси, насекоми и други вредители.

Най-ефективно термично обеззаразяване се осъществява, чрез пропарване на почвата. То се извършва, чрез повърхностно нагнетяване на прегрята пара под полиетилен. За да се получи добър резултат, почвата трябва да е добре обработена.

При химичния метод обеззаразяването на почвата става, чрез внасяне на химични препарати с широк спектър и голяма продължителност на действие. Необходимо е да се спазват карантинните срокове на приложените препарати. Този метод се прилага преди сеитбата или разсаждането на зеленчуците, защото много от препаратите са силно токсични към растенията. Внасянето на препаратите в почвата може да става чрез напрашване, пръскане, внасяне на гранулирани формулации и др. Температурата на почвата трябва да е в интервала между 10-30 градуса.

За обеззаразяване на почвата се използват следните фунгициди:

  • формалин - 40% формалдехид. Внася се в почвата под формата на воден разтвор в съотношение формалин към вода 1:25 или 1:50 до 10 л/кв.м. Той действа основно към сечението и бактериозите по растенията.
  • базамид гранулат - внася се в навлажнена почва до 70-75% от ППВ. Смесва се чрез фрезуване. Температурата на почвата трябва да бъде минимум 10 градуса. Действа срещу нематоди, гъби, почвени насекоми и плевелни семена. Третира се веднъж на три години в доза 50-60 гр./кв. м. Покрива се с полиетиленово фолио за 10-15 дни.

При обеззаразяване на почвата могат да се използват и други препарати като Купроцин - 4 гр./кв.м., Ридомил 25 ВП - 1 гр./кв.м., Син камък - 2% разтвор и др. посочени при съответните болести и неприятели.

Малките оранжерии се обеззаразяват, като се пръскат с Формалин 1% разтвор и се затварят за 1-2 денонощия. Големите оранжерии се обеззаразяват с Формалин, чрез изпаряване (към 1 л. Формалин се прибавя 100 гр. Калиев перманганат). Оранжерията се затваря за 1-2 денонощия. Работи се с противогаз.

Зеленчуковите семена се обеззаразяват с 1% разтвор на калиев перманганат. Семената се киснат 60 мин, след което се промиват и подсушават. Обеззаразяването на семената може да стане и с перхидрол 30 в съотношение 1:10 с вода. Семената на тиквените култури престояват в този разтвор 60 мин., краставичните - 20 мин., доматените - 25 мин., пиперовите - 30 мин., салатните и морковите - 15 мин.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Кускута( Кукувича прежда)- семената запазват кълняемостта си в почвата до 5-6 години

Мана по зелето

Как да се справим с поповото прасе?