За първата половина на тази година започналите работа в сферата на селското стопанство са 1226. Това е близо 4 пъти по-малко от тези, които са се реализирали в промишленото производство, и 3 пъти по-малко спрямо започналите работа в търговията и ресторантьорството, сочат данни от Бюрата по труда.

Важните срокове през август

Северозападна България продължава да е на челна позиция по брой на незаети в страната. Въпреки усиления селскостопански сезон, все по-малко са свободните работни места в сектора за област Видин. Най-престижното сред тях е за ветеринарен техник или фелдшер. За тази позиция се изисква средно-специално образование или полувисше. 

„По-лесно е да се намери техник. Възможностите да се добие такава квалификация са в средното училище и чрез курсове, каквито вече се предлагат. За 150 часа всеки, който има средно образование и интерес, може да добие правоспособност“, коментира ветеринарният лекар Цветан Ценов, който има своя практика и вече се е сблъсквал с проблема за намиране на асистент.

Другите две свободни места в областта са за животновъди. Запълването им обаче в Северозападна България не се оказва лесно начинание.

„Трудно е да намериш отговорен човек, в който да си сигурен до края на сезона. Миналата година имах такъв проблем. Наех животновъд, който внезапно реши да зареже стадото през септември и да замине в друго населено място. Даже не ставаше дума за заплащане или нещо, свързано с договора. Просто така реши и си тръгна. Тази година разбрах, че същият номер направил на колега и то още в края на юли. Човекът още се блъска и се чуди какво да прави и откъде да намери заместник. Трудно е с тези кадри в нашия регион“, разказва Веска Борисова, която отглежда крави във фермата си.