През първата половина на седемдневния период температурите ще бъдат близки до климатичните норми, а валежи не се очакват. Условията на много места в полските райони ще позволяват почвообработки и наваксване със сеитбата на есенниците, сочи прогнозата на НИМХ за периода между 12 и 18 ноември.

Фермери, вижте какво ви готвят политиците

Към момента сериозни закъснения при сеитбата на пшеницата се наблюдават в южните и югоизточните райони на страната. Причината се крие в наднормените валежи през октомври, които преовлажниха почвата в 50-сантиментровия слой.

В средата на ноември се очаква краткотрайно застудяване. Средноденонощните температури през втората половина от периода ще бъдат близки до биологичния минимум и ще ограничават вегетацията на зимните житни култури, прогнозира агрометеорологът Дукена Жолева.

Тя припомня, че наднормените температури през повечето дни от първото десетдневие на ноември и наличието на добри и много добри влагозапаси в горните почвени слоеве благоприятстваха вегетацията на засетите посеви с пшеница, ечемик и зимна рапица.

Фаза поникване протича при засетите в началото на ноември посеви (Кнежа, Николаево, Силистра, Търговище, Кюстендил). Фаза трети лист преобладава при посевите засети през втората половина на октомври. При малка част от засетите в началото на есента зимни житни култури на отделни места в Дунавската равнина (Новачене, Павликени) ще се наблюдава и начало на фаза братене.