Истинското мляко, добито от животновъдите, възстановява позициите си в производството на млечни продукти в страната, показват данни на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).
 
 
Изследователите отчитат сериозно намаление на продуктите с вложени растителни мазнини. Производството на такива храни в периода между януари и април тази година е намаляло до 3 600 тона или с 28% на годишна база, отбелязва юнският бюлетин на Центъра.
 
По данни на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) за периода януари-април тази година в мандрите е изкупено с около 20% повече краве мляко, отколкото година по-рано.
 
По оценка на САРА, през тази година преработеното в мандрите мляко ще достигне около 612 хил. тона. Най-голям ръст в преработката за първите четири месеца на годината се отчита при сирената от краве мляко, които достигат до 22 200 тона или увеличение с 24% на годишна база. Изкупеното овче и друго мляко за първите четири месеци на 2018 г. е с около 14% повече отколкото година по-рано.
 
Текущите прогнози за изкупните цени на кравето мляко през тази година са за 0,58 лв./кг. В момента цените в целия ЕС са сравнително стабилни, като на спотовия пазар на свободно мляко в Европа цената през юни е в диапазона 0,37-0,39 евро/кг.
 
 
Изкупеното мляко за януари-април на 2018 г. в ЕС нараства с 2,1% спрямо същия период на предходната година, но това не води до непредвидим спад в цените. Цената на изкупеното мляко в ЕС-28 продължава да намалява - с 0,6% през май. По-чувствителен е спадът в новите страни-членки (ЕС13) - с 2,7%.
 
Продължава повишението на цените на маслото през май (+8.6%), сирената Чедър (+2.4%) и Ементал (+6.5%) в ЕС, което се дължи в значителна степен на стабилното търсене на световния пазар.
 
 
ЕК продължава да поддържа цените на обезмасленото сухо мляко (SMP) по-ниски от конкурентни региони, (САЩ и Океания) в опит да освободи значителна част от натрупаните запаси. Същевременно за Съюза се наблюдава ръст от 6% при производството на SMP за периода Януари-Април.
 
Прогнозата на Центъра е, че цените на млякото и млечните продукти през следващите месеци ще зависят от промените в търговията и поддържане от страна на ЕС на добри експортни позиции към трети страни, за което има добри предпоставки.