В Унгария се работи върху създаването на уникална фуражна добавка. Тя ще намали и дори премахне употребата на антибиотици в птицевъдството, като по този начин ще направи пернатите по-здрави. Продуктът би осигурил решение на няколко проблема едновременно с помощта на комбинация от билки, билкови екстракти и хелатни съединения на микроелементи, информира Agrarszektor.hu.

Разширяват птицеферма с още 100 000 кокошки-носачки

Месото от домашни птици заема почти 37% от производството на месо за човешка консумация и се очаква то да нарасне най-много през следващите 10 години. 

Терапевтичните антибиотици се използват най-често в птицевъдството за лечение на различни проблеми. Въпреки че има алтернативни решения (пребиотици, пробиотици или комбинации от тях), новата фуражна добавка ще бъде революционна. Върху нея работи д-р Бата ​​Жофия.

Специфичното при нея е, че избирателно и целенасочено влияе върху патогенни бактерии и протозои през периода на угояване и не засяга растежа на нормалните микробиомни компоненти. При продължителен прием на продукта симптомите на най-често срещаните бактериални и протозойни заболявания по време на угояване намаляват. Възможно е дори болестите да се елиминират напълно, така че повишаването на производствените параметри може да се постигне естествено, без антибиотици.

Новата фуражна добавка ще може да се използва в селското стопанство и птицевъдството за производство на храни, чиято основна цел е превенция на патогени, подчерта експертът.

Унгария е на челно място в ЕС-27 по употреба на антибиотици в птицевъдството. Страната има особено голяма икономическа и социална нужда от превантивни хранителни добавки без антибиотици.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Птицевъди: 3 млн. лв. са крайно недостатъчни, за да се спасим от фалити

От птицевъдния сектор: Пазарната ни цена е по-ниска от себестойността

Намериха се още пари - за свиневъдите и птицевъдите