На 28 февруари Държавен вестник обнародва промените в Наредба № 3 от 2015 г. за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания за кампания 2020 г. 

Промяна в Наредба 3: Повече пари за първите 50 крави или 200 овце

Земеделските стопани ще получават с 25% по-висока ставка за първите 50 животни по Схемите за обвързано подпомагане на животни. 

По този начин се въвежда завишена модулация в ставката за подпомагане по Схемата за обвързано подпомагане за млечни крави, Схемата за обвързано подпомагане за млечни крави под селекционен контрол, по Схемата за обвързано подпомагане за месодайни крави и/или юници и по Схемата за обвързано подпомагане за месодайни крави под селекционен контрол и Схемата за обвързано подпомагане за биволи. 

Промяна има в модулацията и по Схемата за обвързано подпомагане за овце-майки и/или кози-майки под селекционен контрол. При нея за първите 200 животни стопаните ще получават с 25% по-висока ставка отколкото за останалите животни.

С Наредба № 3 се въвежда облекчение в изискването за доказване на реализацията на мляко по Схемата за обвързано подпомагане за млечни крави за стопаните на млечна крава в преход или преминала период на преход към биологично производство. 

Вместо досега изискваните количества от 2000 кг, те ще трябва да докажат реализация на по-ниски количества от 1 500 кг мляко. 

Промяна има и за възрастта на биволите, допустими за подпомагане по Схемата за обвързано подпомагане за биволи, а именно женски животни на 27 месеца и повече.