В средата на този месец е възможно Европейският съюз да повиши митата за внос на редица селскостопански стоки от САЩ в отговор на американските ограничения за стоманата и алуминия от Европа.
 
 
Списъкът на американската земеделска продукция беше публикуван от Европейската комисия още през май. Според наблюдатели, обявените ответни мерки на ЕС ще засегнат доставки на земеделски стоки на стойност 350 млн. евро годишно, както и на преработени храни за 600 млн. евро годишно.
 
Евентуалното задействане на механизма ще се отрази най-чувствително върху американския износ на царевица за посев за 130 млн. евро годишно, на червени боровинки за близо 90 млн. евро годишно, както и на портокалов сок и оризови продукти.
 
В групата на преработените продукти през миналата година само уискито, доставено в ЕС, е на стойност 570 млн. евро. Значителен е също вносът на тютюн и фъстъчено масло.
 
Доскоро ЕК се опитваше да убеди американската страна да се откаже от повишаването на митата за двата ключови метала от Европа. Усилията обаче не дадоха желания резултат и президентът Доналд Тръмп обяви 25% мито за европейска стомана и 10% за алуминия.
 
На 18 май Комисията внесе в Световната търговска организация (СТО) изчерпателен списък с американски стоки, които подлежат на допълнително митническо облагане, като ответна мярка.