Ферма в Нидерландия разработи иновативен и устойчив бизнес модел, основан на агроекологията. Моделът използва ефективно природните ресурси и намалява зависимостта от външни ресурси. Как го правят?

Ивар ван Дорст е един от експертите на EU CAP Network Group, носеща името "Асоциации на културите, включително Milpa и протеинови култури".

Фермерът управлява "Екото" - биологична ферма в южната част на Нидерландия с иновативен и устойчив бизнес модел.

„Още от самото начало знаех, че трябва да печеля от фермата, иначе тя няма да бъде устойчива. Но освен това трябваше да намеря начини да гарантирам, че стопанството ми ще може да се справя с външни променливи като измененията на климата“, казва Ивар.

Всичко започва през 2020 г. Тогава Ивар решава да започне с технически подход, фокусирайки се върху това кои култури растат най-добре една до друга. Всяка следваща година добавя други елементи, изследвайки какво работи финансово в стопанството и как да поддържа заетостта във фермата.

Ивар научава повече за Milpa. Това е системата от повдигнати лехи, мулч и разнообразни култури, които са били използвани в Америка, в т.нар ​​„горски градини“. Основата се състои в това, че се използва само и единствено естествена среда, която доставя всичко необходимо на растенията. Съответно по този начин средата позволява производство само с ресурсите, които са налични на полето.

Като част от своя бизнес модел, Ивар въвежда и иновации в продажбите, основаващи се на търсенето от страна на клиентите. Той доставя продуктите си до местни бизнеси, започва да прави "зеленчукови кутии", доста до магазини с нулеви отпадъци, кафенета и пекарни с разнообразни продукти. Предлага и услугата „самостоятелно бране“. По-късно отваря и фермерски магазин.

На своите 7 хектара земя, фермата отглежда зърнени култури и над 30 различни вида зеленчуци и билки.

Ивар избира да използва лентова сеитба, тъй като това е един от най-подходящите и широко използвани начини на сеитба, които може да се прилагат при почти всички зеленчукови култури. Голямото му предимство пред останалите начини се изразява в няколко аспекта:

  • избор на оптимална големина и конфигурация на хранителната площ;
  • повишаване производителността на поливаческия труд;
  • възможност за механизиране на всички работни процеси.

Фермерът ротира общо пет култури: зърнена култура (основно овес), плодова култура (тиква), бобова култура за фиксиране на азота, няколко зеленчука и „експериментална култура“. 

Експерименталната култура се сменя често, за да се подберат най-добрите комбинации, които да гарантират ефективност и рентабилност на стопанството.