Европейската комисия (ЕК) очаква рязък спад на производството на слънчогледово семе през тази години, въпреки че заетите от културата площи като цяло се запазват в рамките на ЕС-28.
 
 
Понижението ще бъде средно с 9% във връзка с по-ниските добиви. Особено в Румъния и във Франция реколтата може да се окаже разочароваща за стопаните, пише topagrar.com.
 
Площите със слънчоглед в ЕС през тази ходина са общо 4.2 млн. хектара. Испания и Унгария са увеличили нивите си със слънчоглед с около 4%, докато Италия, България и Франция са ги намалили.
 
Най-големият производител на слънчоглед в ЕС е Румъния с над 1 млн. хектара площ, която само за година се е увеличила с 2%.
Затова е особено тревожно, че прогнозите за добивите от тази култура в страната сочат за тази година спад с 18%. Реколтата в Испания се очаква да бъде с 12% по-слаба, а във Франция – с 14%.
 
 
Причината за спада е дъждовното време в началото на април 2018 г. в Югоизточна Европа и в цялото Средиземноморие, което значително отложи пролетната сеитбена кампания. 
 
Част от изоставането на сеитбата в България беше наваксано през май, но независимо от това заетите с маслодаен слънчоглед площи у нас намаляват с близо 12% - от 8 134 945 декара в началото на юни 2017 г. на 7 190 312 декара по същото време на тази година, сочат данни на българското Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ).
 
Пазарната 2017/2018 година беше много успешна за българските производители на тази култура. Богатата реколта позволи износът на слънчоглед  от страната да се увеличи близо два и половина пъти – от 119 827 тона предишната година до рекордните 291 535 тона през тази.