Тази година се очертава по-слаба реколта от праскови и нектарини в Италия, Испания и Гърция, информира FreshPlaza.

14 заявления за измръзване при овошките са подадени в Силистренско

В Южно Италия очакваме спад от 33% при най-ранните сортове праскови, 16% спад при ранните сортове, по 25% спад при средните и късните сортове. Колкото до нектарините, там реколтата ще е поне с 18% по-малка, информира Елиза Маки от Cso.

В централните части на Италия се очертава 15% спад на реколтата от праскови и 16% спад при нектарините.

На юг ситуацията е по-оптимистична. Овощарите там обаче очакват зреенето да закъснее с няколко дни.

В Испания през последните години вътрешното потребление на праскови е намаляло с 50%. Това съобщава Хавиер Басолс от Cooperativas Agro Alimentarias Espana, допълвайки още, че се очаква тази година реколтата да е с 10% по-ниска.

По думите на Басолс в последно време потреблението е паднало от 7-8 кг на човек до 4 кг.

Трябва да се фокусираме върху качеството и комуникацията, категоричен е той.

Интересен факт е, че сравнено с Италия, производството на праскови в Испания е по-евтино – 0,14 евро/кг.

Производителите в Гърция са разочаровани от постигнатото през 2017 г. Тогава те заработиха едва по 0,15 евро/кг. Бяха отчетени и много загуби.



През тази година се очаква по-слаба реколта, която се дължи на климата. Заради неблагоприятното време са пропаднали поне 13 000 ха овощни градини.

Миналата година Гърция изнесе 10% повече праскови и нектарини – от 168 000 тона стигна до 186 000 тона. В същото време Италия отчете спад от 2% (до 222 000 тона), а Испания – увеличение от 12% (от 826 000 тона до 922 000 тона).

Какво се случва във Франция?

От 2009 г. страната се е фокусирала основно върху вътрешния пазар, акцентирайки върху подобряване на комуникацията и качеството на продукцията.

Потребителите търсят френско производство, категоричен е Бруно Дарно от Féderation fruits et légumese d'Occitanie Peches et abricots de France.