Пазарът на слънчоглед в Русия може да се сблъска със сериозен дефицит заради лошата реколта, следствие на неблагоприятните климатични условия. По-слабите добиви не е изключено да повлекат след себе си ръст на цените, се казва в отчет на анализаторския център "Совэкон".

Прогнози за по-слаба реколта от пшеница в Русия

Анализатори прогнозират, че тази година Русия ще събере 11,8 млн. тона слънчогледово семе, с 23% по-малко отколкото година по-рано, се казва в доклада. Основната причина е неблагоприятното време на първо място в южната част на страната, където сухата пролет бе последвана от сухо лято. Това не се отрази добре на слънчогледа.

Реколта от 11,8 млн. тона ще бъде най-ниската от 2017 г. насам, когато бяха произведени 10,5 млн. тона, напомнят експертите. "Совэкон" очаква съществено по-малко добиви от Южния и Северо-Кавказкия федерален окръг – до 3 млн. тона, което е с 1:3 по-малко спрямо година по-рано. Освен това съкращаване на производството ще има и в няколко други региона заради липсата на валежи.

По данни към края на миналата седмица в Русия са реколтирани 0,6 млн. ха слънчоглед, като добивите са 1,6 тона на хектар – с 28% по-малко от миналата година.

На фона на рязкото влошаване на прогнозата за новата реколта от слънчоглед в Русия изгледите и за Украйна не са розови. Страната също не регистрира кой знае какви валежи през последните месеци, отбелязват експерти. Те очакват забележим сезонен спад на вътрешните цени.

В близко време котировките в Русия на слънчогледа е доста вероятно да започнат да растат с взривни темпове, се казва в доклада на "Совэкон".

Средната цена на слънчогледа на руския пазар в края на миналата седмица бе 22 575 рубли (495,39 лв.) за тон (без ДДС). Експертите очакват като минимум 20% ръст в недалечна перспектива.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Прогноза: Чудовищна реколта ще натисне цените на зърното надолу

Производители: Кредитите за есенната сеитба да станат безвъзмездна помощ

Пшеница по борсите: Прогнозите тръгват надолу, а цените – нагоре