Изпълнява се инициативата за защита на традиционните у нас продукти „българско кисело мляко“, „бяло саламурено сирене“, „кашкавал Балкан“ и други.
 
 
Евродепутатът Момчил Неков заяви това по време на Третия национален събор „Млечният път на България през вековете“ на 6 септември в Луковит. Като резултат се очаква, че българските продукти ще станат конкурентни на единния пазар.
 
„Ще се знае, че производителите, които използват тази защитена марка, произвеждат и продават качествени продукти по традиционни рецепти, а не такива с палмово масло“, заяви Момчил Неков. 
 
Той призова производители и преработватели да се сдружат и заедно да защитят традиционните продукти. По време на събора Момчил Неков разговаря с млекопроизводители и фермери. Той разясни ползите от защитените географски указания и защитените наименования за произход. Те дават възможност за повишаване на привлекателността на млечната продукция, за намиране на нови пазари и за получаване на по-добри доходи.
 
 
Евродепутатът информира и за въвеждането на термина за качество „планински продукт“ - това също е възможност за осигуряване на по-добри пазари. Момчил Неков се включи в подписката на събора в подкрепа на пълната забрана за влагане на растителна мазнина в млякото и млечните продукти в България.