Големи и прецизни машини за професионалистите в сектора представиха партньорските компании на НИК, по време на най-голямото агроизложение в Европа - Агритехника 2019 в Хановер, Германия.

Екипът на компанията - лидер в решенията за прецизно земеделие, посрещна българските посетители на щандовете на Trimble, Kverneland, Berthoud, Valley, Casella и Precision Planting.

Редица премиерни машини представи топ брандът за почвообработваща техника Kverneland, на които НИК стана представител през 2018 г. Повече за новите разработки разказа вицепрезидента на Kverneland пред Трактор.БГ.

“На Агритехника 2019 показваме нова генерация интуитивни плугове, прецизни торачки и високоскоростни сеялки за пролетници. Kverneland не просто създава, продава и обслужва техника и продукти за прецизно земеделие - ние създаваме нова история в прецизното земеделие, като спомагаме за високата добавена стойност на фермерите по света. Основният ни фокус за следващата година остава развитието на решения, които да дават на земеделските стопани сигурност и ефективност”, каза Arild Gjerde.

140 години плуговете с марката Kverneland са гаранция за здравина, високо качество и перфектна почвообработка. Най-новата разработка на компанията е ново поколение плугове. На щанда си, Kverneland представи три премиерни модела.

“Зад мен виждате моделът Kverneland 6300 S Variomat. Това е първата машина от новото поколение полунавесни обръщателни плугове на марката. Едно от най-важните предимства при този модел е лесната промяна на работната ширина по време на работа, директно от кабината на трактора. Kverneland 6300 S Variomat разполага и със системата Auto-reset, която автоматично повдига работните органи на плуга при препятствие. След преминаването му, интуитивният плуг автоматично спуска работните органи, които са готови да продължат обработките на полето”, обясни от своя страна Anthony Gaubert, продуктов мениджър в Kverneland.

Kverneland 6300 S Variomat стана единственият плуг, който получи престижната награда Машина на годината 2020 на Агритехника. 

“Изключително щастливи сме от полученото отличие. Това означава, че ние сме направили машината правилно от гледна точка на това, че ще успее да послужи на фермерите, да се справи с техен проблем и да им помогне да бъдат по-добри и производителни в своята работа”, каза от своя страна Gjerde.

Норвежкият производител представи и своето решение за надеждна високоскоростна пролетна сеялка в лицето на Kverneland Optima RS.

“Kverneland Optima RS е нашето предложение при сеитба на царевица и слънчоглед. Сеялката е подходяща за големи производители, като тя се характеризира с изключителна производителност. Сеитбата може да бъде извършвана до 18 км/ч. Нещо изключително ценно при Optima RS е доказаната здравина на рамата. С тази сеялка, земеделските производители могат да са сигурни, че ще имат безпроблемна сеитба. С нашите партньори от НИК ще представим Optima RS на БАТА АГРО 2020 г. в Стара Загора”, категоричен е продуктовият мениджър Anthony Gaubert.

След качествената сеитба, земеделските производители трябва да са сигурни, че и торенето на културите е извършено прецизно и то при всякакви условия.

“На Агритехника 2019 представяме и модел торачка с повишен капацитет на бункера - Kverneland TLX Geospread. От тази година всички модели разполагат със секции от по един метър. Другата новост е MULTIRATE, която позволява на торачката да извършва торенето с променлива норма още по-прецизно, като отчита показанията за норма вече от 8 клетки от VRA картата. Системата е предназначена за земеделци, които държат на високата точност и ефективност на торенето. Чрез системата GEOSPREAD пък фермерите имат възможност да променят в реално време, както нормата на торене, така и захвата на работа на торачката”, добави Anthony Gaubert.

Тази година НИК и Kverneland празнуват своята първа годишнина. 

“За да има успех на пазара, една компания трябва наистина да намери добър партньор, който да я представлява добре пред земеделските стопани. За нас това, което постигнахме за тази една година от партньорството си с фирма НИК, е повече от феноменално. Екипът им е невероятен, те са големи професионалисти, които разбират отлично пазара. Бих казал, че това партньорство е страхотен успех за нас, но и за НИК”, заключи вицепрезицентът на Kverneland.

Друг партньор на компанията, с който НИК работи вече 8 години, е BERTHOUD - лидер, специализиран в производството на пръскачки. Тук фокусът е върху новите технологии, които дават възможност на земеделците да използват по-малко химия. Като заедно с това подобрят ефективността и продуктивността си. 


“На Агритехника 2019 Berthoud показва последния модел самоходна пръскачка Bruin, както и две нови технологии Spraytronic и система за селективно пръскане, посредством камери и контрол на всяка дюза. Това според мен е най-голямата революция в пръскането за последните 20 години. През изминалата година тествахме именно тази технология в България на две пръскачки, в сътрудничество с НИК”, сподели Sebastien Tremblais, изп. директор в Berthoud.

Тази технология решава един от основните проблеми при системите за пръскане, а именно ограниченият диапазон на работната скорост, който да осигури добро качество на процеса. Капките са или твърде фини или прекалено големи и до скоро фермерите не можеха да контролират тези процеси. Spraytronic е технологията, която ще премахне това ограничение и ще позволи по-добър контрол.

“Нашата система позволява на машината да използва конкретно количество химикали при желана скорост. При Spraytronic технологията сме постигнали фиксирано налягане, независимо с каква скорост се движи машината. Запазва се оптималното количество на пръскане. Това е полезно за клиентите. Подобрява качеството на работата им, както и прецизността им. Spraytronic е на пазара в България и цяла Европа вече две години”, разказа François-Xavier Janin, продуктов мениджър в компанията.

Второто технологично решение, което Berthoud представиха дава възможност за селективно пръскане

“Тази технология е наистина нещо революционно. При нея използваме камера, способна да разпознава плевелите. Когато дюзите наближават вредителя, целта е те прецизно да третират само района, в който се намира той. Тази технология позволява на фермерите да намалят с между 50% и 80% химикалите, които обикновено използват”, конкретизира Janin.


Селективното пръскане в България е вече факт. Две стопанства в Североизточна България го използваха през пролетта на 2019-та година. 


На щанда на компанията, посетителите на Агритехника 2019 имаха възможност да видят и новата самоходна пръскачка Apache AS640.


“Apache дава на фермерите лекота на работа, ефикасност и продуктивност. За новият ни модел AS640 мога да кажа, че фермерите в Европа ще го харесат. На първо място той предлага фундаменталните неща, които са характерни за машините Apache. В същото време е по-малък и по-пъргав. Има много добър радиус на завиване. Маневрен е. Представя се отлично на малки обработваеми площи и се движи със задоволително висока скорост”, заключи изп. директор на Apache - Matt Hays.


Повече информация относно това как инвентарите Kverneland, пръскачките Berthoud и решенията за прецизно земеделие могат да допринесат за успеха и на Вашето стопанство, можете да получите на телефон 02/9744 333, както и в интернет: www.nik.bg