Модернизация на познатите соларни панели позволява да се произвежда електричество дори по време на дъжд. Това открива нови възможности и е решение, което мнозина очакват, пише Agrarheute.

Френските фермери търсят спасение във фотовотаиците

По принцип фотоволтаичните системи подават електричество само когато времето е слънчево. Изследователи от Германия обаче разработиха специален слой за соларни панели, който може да генерира енергия и при дъжд. Те успяха да ги покрият със слой трибоелектрически наногенератори. Като резултат тези устройства преобразуват външната механична енергия в електрическа, т.е. ток може да се генерира и по време на дъжд. Слоят TENG използва енергията на триене при попадането на капките върху модула.

Мини-генераторите на енергия, наричани още “тенгове”, са облечени в прозрачна обвивка. Те са способни да генерират ток от кинетична енергия. Принципът е аналогичен на статичното електричество - то се създава например, когато триете балон с въздух в дрехата си.

На този етап в лабоработни условия германските учени са успели да генерират от 50 до 100 вата електроенергия на квадратен метър с помощта на технологията TENG. Това съответства на около 20-30% от оптималната мощност на соларния елемент. Така дори в лошо време соларните панели с “тенг” покритие ще могат да генерират значително количество електроенергия.

Всеки път, когато на клетките TENG попадне дъжд, носителите на заряд се делят. Енергия се генерира, когато положително заредена капка вода се стече по отрицателно заредена повърхност. По данни на института Фраунхофер тази технология почти е готова за пускане на пазара. Преди това да стане факт, тя ще бъде използвана в производството на загряващ текстил и обувки. Генерирайки енергия за сметка на движенията по време на носене, този тип продукти ще бъдат от полза на фермерите, които работят на открито при минусови температури.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

4 начина, по които млекопроизводителите могат да намалят разходите за енергия

След опустошителния пожар: Ваклин Бачов вярва, че има хляб в овцевъдството, но пасищата са проблем 

Соларни панели в земеделски масиви - ето как всички печелят