Жътвата на ечемика тази пролет започна по-късно, като средният добив засега е 411 лв./декар или с 12% под отчетения за миналата година.

Жътва е!

На този ранен етап от прибирането на реколтата експертите на земеделското министерство не се ангажират с мнение за добивите от ечемик. Сухата есен, безснежната зима и хладната, дъждовна пролет са неблагоприятните фактори, които повлияха развитието на всички есенници. 

Министерството: „По оперативни данни към 13 юни тази година са прибрани 1 520 тона ечемик – реколта `2019, при 110 200 тона по същото време на 2018 г. На този ранен етап средният добив от ечемик е по-нисък от миналогодишния. Все още не е отчетена продукция от останалите есенници.“

Интензивните дъждове през последните дни забавиха активното прибиране на ечемика от полето. Тази седмица започна жътвата на ечемика в Попово, въпреки валежите в района. 

„Влагата към момента е около 14%, което е в рамките на нормалното за прибирането на тази култура“, каза пред БНР Георги Георгиев, председател на Съюза на зърнопроизводителите в Поповския регион.

Той допълни, че стопаните се надяват на добри добиви на есенните култури - ечемик, пшеница, рапица. Разчитат времето да бъде хубаво, за да може реколтата да бъде прибрана без загуби. 

Георги Георгиев: „Не смея да прогнозирам, но мисля, че всичко над 550 кг от декар ще бъде добре дошло за нас.“

Следващата седмица се очаква да започне жътвата на пшеницата и рапицата в района на Попово.

Площите в страната, засети с ечемик през тази стопанска година, са 1 134 449 декара или с 1,6% по-малко на годишна база. През втората седмица на юни в нивите са влезли 13 комбайна и са прибрали реколтата от първите 3 700 декара.