Експортните цени на руската пшеницата достигнаха четиригодишен максимум от 247,5 долара/тон. По курса на лева спрямо долара това означава 424 лв./тон.
 
 
Руското хлебно зърно не е било толкова скъпо от декември 2014 г., съобщи аналитичният център „СовЕкон“. За седмица котировките скочиха със 7 долара до 247,5 долара/тон (цени FOB на дълбоководните пристанища). Причините за увеличението са главно вътрешни – курсът на руската рубла леко се повиши, като в същото време цените на зърното в страната продължиха да растат.
 
Укрепването на рублата се обяснява преди всичко с данъчната кампания в Русия. Точно сега големите износители имат нужда от пари в националната валута, за да платят данъците си. Поскъпването получи подкрепа и от ограниченото предлагане на Черноморския пазар. Голяма част от собствениците на зърно – производители и търговци, са в изчаквателна позиция, като разчитат на още по-високи цени.
 
 
Поскъпване на пшеницата се наблюдава също в ЕС и САЩ. „Пазарите изглежда очакват потвърждение, че големите вносители ще се преориентират от руската пшеница към доставки от други страни“, смятат анализаторите.
 
Според тях бързото поскъпване на хлебното зърно от Русия може да означава стремителна загуба на конкурентоспособност на световния пазар. Вероятно в недалечно бъдеще ще видим превключване на търсенето от страните-вносителки към други доставчици и най-малкото рязко забавяне на растежа на цените на руската пшеница.
 
Експертите на аналитичния център „СовЕкон“ прогнозираха още през есента, че хлебното зърно от новата реколта ще се търгува през този сезон в рамките на 240-250 долара/тон.
 
За сравнение на борсата у нас през последната седмица купувачи търсеха хлебна пшеница за 350,00-370,00 лв./тон, докато продавачите искаха 380,00-400,00 лв./тон без ДДС.