По мярка 5 за догодина сме предвидили и втора подмярка. Тя е насочена към закупуването на животни с инвестиционна цел. Тоест да възстановиш стопанството си във вида, в който е било преди умъртвяването на животните, съобщи Владислав Цветанов – главен експерт в Дирекция „Развитие на селските райони“ в Министерството на земеделието (МЗХГ).

Готвят два нови приема по мерки специално за биосигурност

Тази инвестиционна подмярка към мярка 5 ще бъде насочена обаче само за големите стопанства. Предвижда се за средата на 2020 г. в зависимост от това, как вървят разговорите с Европейската комисия (ЕК). 

„В момента преговаряме с ЕК и имаме разбиране от тяхна страна предвид данните, които сме им дали за щетите, понесени от българските стопани заради болести по животните през последните години“, обясни експертът пред фермери по време на годишната среща на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА). 

За момента обаче от ресорното министерство акцентират по отношение на инвестициите за биосигурност в стопанствата, към които е насочена подмярка 5.1.

„Епидемиите при дребните преживни животни, птиците и свинете, ни накараха да мислим за инструмент, с който да финансираме животновъдните стопанства с дейности, които да ги направят по-устойчиви за тези заболявания. Подмярка 5.1 е за възстановяване на стопанския производствен потенциал“, уточни Цветанов. 

Новата инвестиционна мярка е позната като механизъм на изпълнение и много прилича на подмярка 4.1. Разликата е там, че подмярка 5.1 е насочена към големите стопанства и включва по-различен тип инвестиции. 

„Може да закупувате оборудване за дезинфекция или предпазни съоръжения и огради. Може да изграждате или монтирате съоръжения, които ограничават достъпа на гризачи или насекоми във вашите ферми. Може да инвестирате в съоръжения за съхранение на трупове и тяхното унищожаване. Тоест това са инвестиции, изцяло свързани с биосигурността във вашите стопанства“, каза експертът. 

В общия случай финансирането на проектите по подмярка 5.1 е около 60–70%, като може да стигне до 80%. 

„В близко бъдеще ще стартираме и други мерки по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), като за местни пазари и за обучения, допълни Владислав Цветанов.