Минимизирането на хранителните отпадъци на промишлени, търговски и потребителски нива, е важно за предотвратяване на всяка голяма хранителна криза и посрещане на нарастващите нужди от храна. Ползите от използването на блокчейн във веригите за доставка на храни не могат да бъдат отречени.

В България вече работи интегрирана система, която следи качеството и произхода на храните. Проектът е на българската оперативна група "Знание, опит и предприемачество".

Иновативната система, носеща името FOOD TRACEABILITY, служи за управление на работните процеси чрез блокчейн технология, позволяваща прозрачност на технологичните производствени процеси и предоставяща актуална информация за процеса на отглеждане на продукта.

От проучване на оперативната група става ясно, че дори потребителите биха плащали повече за фермерски продукти, за които имат гарантиран произход и качество.

Оказва се, че потребителите са по-запознати от производителите относно блокчейн технологиите и възможностите за проследяване на качеството и произхода на храната и фермерската продукция, сочи проучването.
 

Публикацията е част от Оперативна група „Знание, опит и предприемачество“, изпълняваща проект „Децентрализирана интелигентна система за проследяване на произхода и качеството на произведените стоки (продукти)“, финансиран по подмярка 16.1 „Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на ЕПИ“ от ПРСР 2014-2020