Производството на ябълки в ЕС тази година е планирано да бъде 9 343 000 тона. Това е с 21% по-малко от миналата година и 23% спад спрямо средното ниво през периода 2014-2016 г., съобщава WAPA.

Фермер: Тази година цените на зеленчуците са добри

Реколтата е най-слабата от десетилетие насам. Причините за това се дължат на студовете преди цъфтежа и сушата преди пролетта и в началото на лятото.

Тази информация бе изнесена по време на конференция в Лейда, Испания. Цифрите оставят място за лек оптимизъм спрямо следващия сезон. Ситуацията остава балансирана по отношение на търсене и предлагане.

При сорт Златна превъзходна е регистриран спад в продукцията от 18%, Гала – 3%, Айдаред – 30%., Червена превъзходна – 9%. При новите сортове реколтата е с 15% по-слаба от миналата година.

През последните години пазарът на ябълки в ЕС страда от последиците от руското ембарго. Удар нанесе е намаленият обем на износ към Северна Америка.

През следващите седмици производителите внимателно ще наблюдават качеството на продукцията, което ще определи каква част от нея ще отиде на пазара за свежа консумация или за преработване.