Прибирането на реколтата от маслодаен слънчоглед в страната продължава. Въпреки че по официални данни реколтираните площи към този момент са по-малко, то средните добиви отчитат ръст. Първоначално имаше притеснения у стопаните заради суховеите през август, но към този момент те споделят по-добри резултати от миналогодишните.

Червеният пипер е кът, а цената му расте

Агри.БГ ви пита в седмичната си анкета какви са вашите добиви, а ето и някои официални данни от страната:

В няколко общини в Добричко жътвата на маслодайната култура вече е приключила - Балчик, Генерал Тошево и Шабла. По информация на Областната дирекция „Земеделие” средният добив е 294 кг/дка, предаде Радио „Фокус” – Варна. По оперативни данни към днешна дата са реколтирани 825 300 дка от общо 869 701 дка от площи с маслодаен слънчоглед в област Добрич. При царевицата за зърно засега средният добив е 738 кг/дка.

В Ямболска област са прибрани 75 000 тона слънчоглед при ожънати близо 75% от площите по данни на Областната дирекция "Земеделие". Жътвата е приключила в 323 000 дка от засетите общо 440 000 дка с маслодайната култура. Пропадналите площи тази година са само 5,5 декара. 

Средният добив в областта засега е 233 кг/дка, при миналогодишен такъв от 100 кг/дка. 

„Повече от 50% от слънчогледа в региона се отглежда в община Тунджа - 222 000 дка, където прибирането на реколтата е пред приключване. Жътвата традиционно закъснява в полупланинските райони - Елховско и Боляровско, допълни директорът на областната дирекция "Земеделие" Младенка Николова пред БТА. 

Реколтата в Сливенско е поносимо добра, но има доста пити, чието зърно е празно”, коментира пред Радио„Фокус” Георги Радев. По думите му добивът не е много по-различен от миналогодишния, средният такъв за областта е около 250-270 кг/дка. „Ако всичко беше наред и питите бяха с пълно зърно, можеше да приберем по 300 кг/дка”, допълва представителят на сектора.

Според него празните семки се дължат на липсата на сериозни валежи, защото „колкото и слънчогледът да е сравнително устойчив на засушаване, и това си има граници”. В областта се отглеждат слънчогледи от сортовете „Пионер” и „Лимагрейн”. Добивите, отчетени към настоящия момент, са основно от „Пионер”. 6146 дка са насажденията със слънчоглед в Сливенско, като по-голяма част от блоковете са на територията на община Нова Загора.

И на запад, в област Перник започната да жънат маслодайния слънчоглед. С маслодайната култура в региона са засети 112 960 дка. От тях са реколтирани 16 600 дка при среден добив от близо 164 кг/дка. Най- много слънчоглед отглеждат стопаните в Радомир, а най- висок засега е добивът в Брезник- 200 кг/ха, съобщава БНР. Маслодайната култура е сред най- предпочитаните в региона. Слънчоглед се отглежда във всички шест общини в областта.