По делото САПАРД прокуратурата поиска 12 години затвор за Марио Николов. Прокуратурата поиска от апелативния съд да потвърди наложените от Софийски градски съд наказания на бизнесмена Марио Николов, съпругата му Марияна и още четирима души.

 

Марио Николов, Мариана Николова, Ана Шаркова, Валентин Ангелов, Лазарина Георгиева и Иван Иванов са подсъдими за източване на средства по програма САПАРД чрез фалшиви документи за внос на машини за месопреработка. Машините били купувани на старо, но са описвани и представяни като нови. По този начин са били източени близо 7,5 млн. евро от европейските пари.

 

Защитниците на подсъдимите поискаха от апелативните съдии да оправдаят изцяло осъдените от първоинстанционния съд, а някои от адвокатите дори отправиха алтернативни искания - или да се върне делото за ново разглеждане от друг състав на СГС или то да се върне на прокуратурата заради процесуални нарушения в хода на досъдебното производство. Съдът обяви, че ще се произнесе по делото в рамките на законоустановения срок.

 

Всъщност след няколкомесечни неуспешни опити процесът да бъде разгледан на втора инстанция, апелативните съдии успяха да пристъпят към изслушването на обвинението и защитата само в рамките на едно заседание.

 

Това стана възможно, тъй като САС отхвърли единственото искане за събиране на допълнителни доказателства, направено от адвокатите на подсъдимите.

 

Ставаше въпрос за назначаване на съдебно-техническа експертиза, която да изследва от какъв материал са направени камерите за мелене на месо на машините, които според прокуратурата са купени на старо, но фактурирани като нови чрез фалшиви документи.

 

По делото има показания на няколко свидетели, които сочат обратното, мотивираха се от защитата. Магистратите обаче приеха, че събраните до момента данни са напълно достатъчни за произнасяне и пристъпиха към пледоариите.

 

Адвокатът на Николов – Менко Менков, поиска да бъде отменена изцяло 12-годишната присъда на клиента му, постановена в края на юни 2010 г. от настоящия председател на Върховния административен съд и тогавашен шеф на Софийския градски съд (СГС) Георги Колев.

 

Като аргумент за това защитникът изтъкна обстоятелството, че в решението си съдия Колев просто е преписал изводите от обвинителния акт, без да ги мотивира. Посочи също, че СГС тотално е игнорирал показанията на италианеца Ауженио Далолиа и немеца Валтер Хелер, които също свидетелстват, че машините закупени от фирма, свързана с Николов, са чисто нови.

 

Като повод показанията им да не бъдат взети предвид, съдия Колев посочил това, че те нямали отношение към предмета на делото.

 

По думите на адвокат Менков това не е вярно, тъй като става въпрос за техника, закупена с европари от "Родопа Консерв", която е една от фирмите, изброени в обвинителния акт, като участници в схемата за източване на САПАРД.

 

Той обясни също, че в полза на защитата са били дори и заключенията на съдебно-техническата експертиза, назначена още в досъдебната фаза, според които фирмата-производител на машините, смятани от разследващите за стари, е напълно способна да произведе нова техника, видно от счетоводната й история. За да "вържат" делото си обаче от прокуратурата дописали думата "не" пред експертните изводи, така че да е в полза на обвинението, посочи адвокатът.

 

Според него обвинителният акт и присъдата на СГС изобщо не са изяснили и обстоятелствата, които доказват това, че Николов е лидер на организирана престъпна група. Според Менков този извод е бил мотивиран от съдия Колев единствено с лаконичното обяснение, че бандата разполагала с "множество комуникации". Защитникът риторично запита апелативните съдии дали, след като и те разполагат с такива комуникации, може да се твърди, че са част от престъпно сдружение.

 

Софийската апелативна прокуратура пък поиска от съда да потвърди първоинстанционното решение. След това САС обяви, че ще се произнесе в препоръчителния едномесечен срок. По този начин отпадна вариантът подсъдимите да бъдат тотално оневинени. При това положение присъдите на СГС могат да бъдат само частично изменени или потвърдени, както и делото да бъде върнато на първа инстанция или за доразследване на прокуратурата.

 

На 30 юни 2010 година Софийски градски съд осъди Марио Николов на 12 години затвор при първоначален строг режим на изтърпяване на наказанието.

 

Съпругата на Николов Марияна получи 5 години затвор. Ана Шаркова, Валентин Алексиев, Лазарина Георгиева и Иван бяха осъдени на 10 години лишаване от свобода. Деветият подсъдим по делото Григор Главев, който почина в края на миналата година, получи през 2010 година 3-годишна условна присъда с 5-годишен изпитателен срок. Преди две години първоинстанционният съд оправда Радмил Петров и Петя Хаджииванова, а след това прокуратурата не протестира тази част от решението на съда.