Европейският съюз (ЕС) е вторият по големина потребител на пшеница в световен мащаб с около 250 кг на глава от населението след Черноморския регион, се казва в пазарно проучване, публикувано от Комисията по земеделие към ЕП. То е озаглавено „Световно предлагане и консумация на храни, тенденции на потребителите и търговски предизвикателства“. 

Световни борси дърпат нагоре цените на пшеницата

Потреблението на пшеница в ЕС непрекъснато нараства, като анализаторите посочват като главна причина развитието на животновъдния сектор и използването на зърно за изхранване на животните. 

Като цяло четири региона снабдяват света с пшеница – ЕС, Черноморският регион, Северна Америка и Океания. По отношение на експорта ЕС е на основен износител на пшеница.

Що се отнася до царевицата, Северна Америка е най-големият потребител, достигащ почти 900 кг на глава от населението. Това е значително над употребата в Южна Америка (240 кг) и ЕС (140 кг), се посочва още в проучването.

През последните години световното търсене на царевица значително се увеличава главно заради разрастването на животновъдния сектор и отскоро заради производството на етанол.

Основните доставчици на царевица са Южна и Северна Америка, следвана от Черноморския регион. А най-големият вносител е ЕС с близо 25 млн. тона вносна царевица през 2018/2019 г.

Соята е култура, която се произвежда и търгува основно от Америка. Там е съсредоточено 82% от производството. На глобално ниво две трети от наличността се използва във фуражите. 

ЕС е основният пазар за соеви продукти, представляващ 30% от световната търговия. През последните години обаче нуждите на европейците от внос намаляват, тъй като се залага повече на алтернативни източници като зърнени култури и варива.