По два килограма масло от 100 кг лавандулов цвят произвеждат стопаните на културата в Тракийската област на Турция, споделя доцент д-р Аднан Тюлек, директор на Тракийския институт по земеделие, пред БТА.

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на министър Иван Иванов и екипа му?

От почти непозната преди десетина години в Одринско лавандулата се превръща в една от най-отглежданите култури в района заедно със слънчогледа. Все повече земеделски стопани се занимават със засаждане и отглеждане на лавандулови ниви, с обработка на тази доходоносна маслодайна култура, казва представител на окръжната дирекция по земеделие и гори.

От 2015 година насам площите с лавандула, в Одрин, Къркларели и Текирдаг са се увеличили 260 пъти и към момента са достигнали над 5 200 декара. Продукцията от лавандуловото масло се продава както в страната, така и на европейските и азиатските пазари.

“Преди време подписахме протокол с институти в България за сътрудничество в производството на лавандула. То се оказа важен опит за нас и за привличане на интереса на местните фермериЗа изминалите седем години можем да се похвалим с добри резултати. Лавандулата се превърна и във водеща земеделска култура в Тракийската област", отчита директорът на института.

По думите му лавандулата e предпочитана от фермерите заради високата й доходност. Стопаните произвеждат и мед от лавандула. В периода на цъфтеж добиват по около 15-18 кг мед от един декар с лавандулови насаждения, каза доцент д-р Аднан Тюлек.