Тази година ще е рекордна за италианските производители на ягоди, които отглеждат продукцията си на височина 1150 метра над морското равнище, в планините, разположени близо до Верона, информира FreshPlaza.

Ще мине ли Турция от ягоди на банани?

Агрономът Матиа Брути обяснява, че през настоящия сезон „климатичните условия са спомогнали за обилния цъфтеж, а своевременната борба с вредителите е дала своите резултати“.

Сезонът на нашата ягода стартира от август, а след това количеството на доставките постепенно се увеличава. По този начин събираме горски плодове  поне до края на октомври, казва Брути.

Планинският климат е много благоприятен за отглеждането на вкусни и качествени ягоди – те са плътни, хрупкави и с високо съдържание на захар. Растенията са доста здрави. Поради това загубите от реколтата са изключително ниски.

Единственото, на което трябва да се обръща внимание при отглеждането на планинска ягода, е борбата с дрозофилите. Обикновено за целта се поставят бутилки с примамка за мушички, като трябва да се сменят един-два пъти на седмица.

Благодарение на високото търсене на местна ягода, отглеждана в планините, цените се задържат на стабилно високи нива.

Отглеждаме сортове Ирма и Мурано. Те са най-подходящи за планинско производство. Плодовете продаваме в опаковки от по 2 кг, уточнява Брути.