Нулевата обработка на почвата е подходяща за зимна рапица и зимна пшеница. При директната сеитба фермерите напълно се отказват от обработката и разрохкването на почвата. В този смисъл взаимодействието с почвата се изчерпва до поставяне на семената. Тъй като пръстта не е обърната, нулевата обработка може да се определи като форма на консервационна обработка на почвата. Има една разлика обаче. При консервацията не се използва плуг, а при нулевата обработка се правят само прорези за сеитба, пише Agrarheute.com.

Тест: Нулевата обработка на царевица намалява парниковите газове

Предимства на нулевата обработка, наричана още No-till:

  • Подобрен воден баланс и благоприятен ефект срещу ерозията на почвата;
  • По-малко хоризонтално изместване на хранителни вещества и продукти за растителна защита;
  • Добра управляемост;
  • По-висока стабилност при работа със земеделската машина;
  • По-ниски изисквания за енергия и работно време;
  • Висока производителност на площ;
  • По-ниски разходи.

Този начин на обработване на почвата има и минуси, за които трябва да сте предварително информирани. Той води до изсушаване на повърхностния слой на почвата и до по-бавното му затопляне през пролетта. Освен това от земеделския производител се изискват повече умения в растениевъдството и дори използване на тотални хербициди.

No-till обработката обикновено се извършва само за определени видове култури, като зимна пшеница след зимна рапица.

За да добиете по-ясна представа за ефектите от нулевата обработката и обръщането на почвата с плуг, ще направим сравнение между двата метода.

При No-till дълбочината на интервенция е от 2 до 5 см и честотата е ниска. Нивото на органичните вещества в повърхностния слой е високо, както и биологичната активност. Когато се използва плуг, обработката е на дълбочина 15-35 см. Честотата на интервенция е висока. Това води до липса на органични вещества в повърхността и ниска биологична активност.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Кои са трите стълба на консервационното земеделие?

Нулевата обработка на почвата пести най-ценната стока

Нулева обработка на почвата в името на икономия на ресурсите