Не може проектите, които се подават по Програмата за развитие на селските райони, да се обработват по-дълго от три месеца.

От Икономическия и социален съвет обаче ми подадоха сигнали, че са били забавени оценките на някои от подадените проекти, каза на пресконференция в Министерския съвет вицепремиерът Меглена Плугчиева, предаде Агенция „Фокус”.

Според Плугчиева не е редно да има забавяне и тя ще държи този проблем да бъде изчистен. Междувременно тя обясни, че предстои да бъде издаден наръчник на най-много повтарящи се грешки от бенефициентите, за да знаят какви пропуски допускат. „Ние трябва да помогнем на хората, за да няма връщане на проекти, това коства пари и време”, каза вицепремиерът Плугчиева. До края на месеца всички министри с оперативни програми, включително и Програмата за развитие на селските райони, трябва да представят индикативните си планове за следващите шест месеца, за да се знае какви мерки ще бъдат отворени. „Така при наближаващата предизборна кампания няма да се използват оперативните програми за политическа и предизборна кампания”, каза тя.

Министърът на земеделието и храните Валери Цветанов заяви, че се прави необходимата организация да не се повторят „доста болезнените грешки по САПАРД и с Програмата за развитие на селските райони". За седемгодишния период от стартирането на САПАРД са обработени 3 509 проекта, само за първите осем месеца от старта на Разплащателната агенция са обработени 3 286 проекта, като са одобрени 819 на 254 млн. лв. За 393 от тях са сключени договори за 108,4 млн. лв.
Удължаването на срока за оценка на проектите е свързан с това, че за изключително кратко време са натрупани много проектни предложения, като успоредно с това са провеждани и допълнителните проверки по САПАРД. В момента дори експерти от МЗХ се допитвали до мнението на старите страни-членки за това как може да се компенсира закъснението в условията на форсмажорна ситуация, в която според Цветанов се намираме в момента. „Във всички случаи аз съм убеден, че в началото на следващата година ние ще успеем да влезем в ритъм и да компенсираме”, каза той. Като цяло по всички програми, които касаят европейски средства в структурите на земеделското министерство, се изпълняват стриктно датите, сроковете, отговорностите и действията, необходими за ефективна реализация на всички предвидени планове, обясни още той.

На 25 ноември, пет дена преди крайния срок, ще бъде изготвен докладът с предложение до ЕК за вдигане на апробационния период на Разплащателната агенция.