По-малко са реколтираните площи с тютюн тази година при всички сортови групи. Производството на Ориенталски тютюн е с 8,2% под миналогодишното, а за тип „Вирджиния“ намалението е с 31,7% поради редуциране както на площите, така и на средния добив. Стопаните обаче очакват високо качество на продукцията.

85 млн. лв. допълнително за земеделие

Към началото на септември събраният тютюн тип „Бърлей“ е с 30,6% повече на годишна база, като увеличената продуктивност на единица площ неутрализира негативния ефект от намалението на площите, сочат последни оперативни данни на земеделското министерство. 

„Практиката показва, че при сухо лято и нисък добив от декар качеството на тютюна е уникално. Или с други думи – ниските добиви са за сметка на по-високото качество”, коментира Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България (НАТ-2010) пред БНР.

Според него причините за по-малкото количество очаквана реколта тази година са основно две – сухото лято и нежеланието на хората да се занимават с отглеждането на тютюн заради трудоемкостта на поминъка.

Прогнозите му са, че от двете сортови ориенталски групи ще бъдат прибрани общо около 5 хиляди тона тютюн, а от двете едролистни сортови групи – „Бърлей“ и „Виржиния“, около 2 хиляди тона. 

Почти на 100% е приключило прибирането на двете ориенталски сортови групи „Басми“ и „Каба Кулак“, към 95% е прибран тютюнът от сортова група „Бърлей“, а при „Виржиния“ тези нива са на около 70%. Очакванията са, в сравнение с миналата година, общото количество прибран тютюн да бъде по-малко, но това ще стане ясно, когато приключи изкупната кампания.

През месец октомври трябва да бъдат раздадени амбалажите, за да може – при добри климатични условия, суровината да бъде закотвена през ноември, да бъде реализирана на 80% през декември, и през януари догодина да приключи изкупната кампания. 

Трябва да се съобразяваме с пазарната икономика и със съседните на нас държави, производителки на ориенталски тютюн – обяснява Филев, като дава за пример навлизането на пазара на новите бездимни тютюневи изделия, в които се влага все по-малко тютюн, но за сметка на по-доброто качество. Именно то е основният инструмент, с който българските тютюнопроизводители могат да бъдат конкуренти на пазара.

Браншовият представител коментира и предложението на страната ни преходната национална помощ да бъде удължена до 2027 г. с нов референтен период. „Заради европейските пазарлъци за новата ОСП след 2020 г. ние постигнахме да има две преходни години до 2023 г., както и функциониране на всички финансови схеми и инструменти със сегашните условия”, заявява Филев.

Тепърва предстоят политическите преговори за това, какво ще се случва след 2023 г. „Очаква се предложението на България да бъде прието или по време на Словенското председателство до края на тази календарна година, или в началото на 2022 г. Тогава се очаква да бъде готов и регламентът за сектор “Тютюн“ с всичките му параметри“, пояснява Цветан Филев и обръща внимание, че само регистрираните в Регистъра на тютюнопроизводителите стопани ще имат право да получат такава помощ.