Близо 90 млн. лева (89 534 476,97 лв.) вече са разпределени по сметките на 13 602 земеделски стопани по схемата „Помощ под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство“, съобщиха от Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ).

Гласувайте: Какви ренти се изплащат за стопанската 2021/22 година?

Изплатените средства представляват 90,5% от одобрения размер на държавната помощ за всички кандидати.

Останалата част ще бъде изплатена с втори транш в началото на 2023 г.

По схемата фермерите ще получат отстъпка от 0,41 лева от стойността на акциза за литър закупен газьол, използван за механизирани дейности в първичното селскостопанско производство през 2021 г., като бюджетът по помощта е до 100 млн. лева.

Помощта се предоставя под формата на намаление на акцизната ставка на газьола, използван за механизирани дейности в първичното селскостопанско производство в секторите „Растениевъдство“ и „Животновъдство“.

И тази година условията за прием на заявления останаха непроменени. Важно условие беше при подаване на документите се изискваха чисти липси, тоест нужно беше фермерите да са платили навреме задълженията си към НАП.

Иначе на подпомагане подлежат земеделски стопани, които имат валидно заявление за подпомагане по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) и схемите за обвързано подпомагане за животни за годината, предхождаща тази на кандидатстване за държавната помощ.

Фермерите, които не попадат в обхвата на схемите за обвързано подпомагане, трябва да имат регистриран животновъден обект по Закона за ветеринарномедицинската дейност.