И тази година на големите черешопроизводители в Кюстендилско се наложи да наемат работна ръка от различни краища на страната. Берачите са основно от Монтанско и Берковица, тъй като в региона липсват хора, които да работят в градините, пише monitor.bg. 

И на вас ли ви "отрязаха главите" по 4.1.2?

Някои от овощарите са наели за сезона по около 100-120 берачи. Благодарение на тях реколтата е прибрана, като цената за набран плод е както предходните години – между 40 и 50 ст. за кг обрани череши. 

В тази връзка над 2100 са сключените еднодневни трудови договори с берачи на череши в Кюстендилско. 
„И към настоящия момент се извършват проверки при производителите на череши. Не сме спирали, тъй като тези договори са задължителни. На този етап нямаме установени нарушения. Там, където сме установили не добри условия по безопасност на труда сме дали предписания, които трябва да бъдат изпълнени в съответния срок“, обяви и директорът на Инспекцията по труда в област Кюстендил, инж. Мая Спасова. 

По нейни думи през настоящата кампания се наблюдава лек ръст при наетите работници спрямо предходната. „Сред нарушенията, които установяваме при проверките е недостатъчно количество вода при берачите, както и липсата на аптечка в близост до част от работниците“, обяви още Спасова.