По-късно днес, 3 юни, ще бъдат оторизирани плащанията за подкрепа на картофопроизводителите - за близо 1,8 млн. лв. Това съобщи по време на теренна проверка на картофена ферма в Пазарджишко Иван Капитанов, зам.-изпълнителен директор на ДФ „Земеделие“.

Подаването на документи по обвързана подкрепа се изтегля с месец

От ведомството предоставиха информация и за плащанията за Пазарджишка област по Кампания 2019. По ПРСР са изплатени близо 42 млн. лв., а най-голяма сума - 13 млн. лв., е преведена на 2157 земеделски производители по схемата за единно плащане на площ (СЕПП). 

Субсидиите за зелени директни плащания са над 8 млн. лв. за  2 157 земеделски стопани, преразпределително плащане са получили  2 155 земеделци на стойност надвишаваща 3 млн. лв. 

По схемите за обвързана подкрепа в сектор „Плодове и зеленчуци” са преведени близо 4.3 млн. лв. на 1318 земеделски производители. Над 2 млн. лв от тях са за зеленчуците на 843 производители, а 91 оранжерийни производители са получили 692 729 лв. 384 овощари са субсидирани с над 1.3 млн. лв.  

Иван Капитанов обяви, че целта на по-ранните проверки по Кампания 2020 тази година е стриктният контрол да извади от субсидиите некоректните земеделци. "Искаме да се убедим, че това, което е декларирано от бенефициентите, е реално и на терен", заяви Капитанов. 

Той допълни, че контролът по обвързаната подкрепа тази година ще е засилен, а интензитетът на проверките на място за Кампания 2020 ще е максимално завишен. 

До момента са направени над 1000 проверки на произволно избрани бенефициенти. При някои има разминавания по отношение на площите и установената култура. Тези кандидати ще бъдат санкционирани и няма да получат подкрепа”, обяви Капитанов.

Зам.-изпълнителният директор на ДФЗ и експерти от „Технически инспекторат” извършиха проверка на терен на бенефициент в село Братаница, декларирал оранжерийно и полско производство на картофи за подпомагане за Кампания 2020. При проверката не са установени нарушения и картофите са във фаза на растеж. 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Подмярка 4.1 – кога отваря приемът?

Вижте проекта на насоките за подмярка 4.1.2

Какво ни казахте: Мярка COVID-19 не трябва да изключва de minimis