Тази година изплащането на средствата за извършената работа по Националната профилактична програма ще стане на два пъти, а не както до сега – в края на годината. Това заяви изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев в интервю за списание Ветеринарна практика. Фермер.БГ помества целият материал без редакторска намеса.
 
- Д-р Илиев, бихте ли казали каква е епизоотичната обстановка днес в страната и в съседните ни държави?
- В страната ни е спокойно, няма заразни заболявания, които да възпрепятстват свободното движение на стоки и животни, но в съседните страни, особено в Република Македония има информация, че е установено огнище на Заразен нодуларен дерматит (ЗНД) по едрите преживните животни (ЕПЖ) и Инфекциозна анемия по конете. Голямата опасност сега за Балканския регион продължава да бъде Африканската чума по свинете (АЧС). Миналата седмица по наша инициатива се проведе среща на ветеринарни експерти в Кишинев, Молдова, в която участваха представители на Украйна, Румъния, Молдова и България. На нея обсъдихме обстановката, свързана с това заболяване, тъй като Молдова вече има огнища в т. нар. „заден двор“, а в Украйна те са много и е трудно да се контролират. Опасността се увеличава и от това, че в Чехия са констатирани осем огнища на това заболяване. Наистина проблемът е много сериозен. При тази висока популация на диви прасета у нас, рискът от влизането на заболяването е голям. Провели сме редица срещи у нас не само с ловците, но смятам, че преди всичко трябва да бъде намалена популацията на тези животни по Северната и Североизточната ни граница с Румъния. 
 
От друга страна много разчитаме на стриктния граничен контрол при пренасянето на храна от туристи от Украйна и Молдова, които посещават нашата страна с коли и автобуси. По отношение на болестите Син език и Заразен нодуларен дерматит ваксинацията беше застъпена както се казва, и няма да има „прозорец“ от неваксинирани животни. До днес са ваксинирани всички новозакупени иновородени над четири месечна възраст животни. Ваксинацията продължава и имам информация, че върви много добре. Тук искам да обърна внимание, че нашите ветеринарни лекари трябва да бъдат много внимателни при нейното извършване съобразявайки се с изискванията като не забравят да отчитат високите температури. 
 
Опасността от птичи грип също не е отминала. Появяват се огнища в Европа и от това заболяване, така че вниманието на нашите фермери трябва да бъде насочено към осигуряване биосигурността на техните стопанства. 
 
- Какво е изпълнението на Националната програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болести по животните и зоонози? 
- Мога да отговоря, че за първи път нейното изпълнение започна още от началото на тази година. До сега това се извършваше за един-два месеца през есента. Тогава трудно можеше да се каже какво е било качеството на изпълнението на мероприятието. Днес всичко по ДПП е детерминирано с време, което трябва да се изпълни през годината. И за да заключа ще кажа, че всичко се изпълнява от нашите ветеринарни лекари по план и в срок. 
 
- Ще се съгласите, че тази програма не е самоцел, а че тя гарантира освен здравето на животните и хората, но е и гаранция за функционирането на вътрешния и външния пазар на страната?
- Да. Така е. Тук искам обаче да допълня нещо за това, каква е ролята на БАБХ, което трябва да се знае. Регламентите на Европейския съюз са директно приложимо законодателство. Това означава, че то е над българското. А когато нашите контролни органи си вършат прецизно работата, това значи че България е на пазара. 
 
- Обезпечена ли е финансово Националната профилактична програма? 
- Да. По искане на аграрното ведомство, съм предал на тях и на ДФЗ отчетите на извършеното за шест месечието на 2017 г. от нашите колеги. Сега те трябва да финализират нещата, т.е. да изплатят извършената работа. Това тази година ще стане на два пъти, а не както до сега - в края на годината.