Млекопроизводителите и преработвателите трябва да си сътрудничат максимално, за да се избегне кризата в отрасъла след отпадането на млчените квоти от днес, 1 април. За това призова британският евродепутат Джеймс Никълсън от групата на Европейските консерватори и реформисти, отговарящ да прокара реформата и да се направи ревизия на вече действащите мерки. Той очаква криза в отрасъла заради изострянето на конкуренцията сред млекопроизводителите, което може да повлияе на покупателните цени, съобщава БНР.
[news]
Според британския евродепутат държавите трябва да предприемат „гъвкави решения“, а под най-голям натиск ще бъдат малките млекопроизводители от планинските райони:

„Смятам, че никой не може да гарантира стабилност. В дългосрочен план, млечният сектор има добро бъдеще, но в този момент Европейската комисия не е права да твърди, че няма проблем. Смятам, че Комисията не е права да се бави да обяви интервенционна цена в основата на пазара. Това ще създаде доверие у представителите на млечния сектор. Предвидили сме защитни мерки за продуктите със защитен произход и това проработва добре в накои райони на Франция и Италия. Без съмнение, малките производители в планински райони ще бъдат под голям натиск за оцеляване. Националните правителства трябва да са много гъвкави, това е социален проблем.“
 
Млечните квоти  за производство на мляко в Европейския съюз, действали 30 години, отпадат от днес. 
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!