Биологичното земеделие е метод на отглеждане, който използва естествени вещества и процеси за производство на храна. ЕК наскоро публикува повече информация относно своя план за развитие на този тип производство.

Гласувайте: Какви са средните Ви добиви от царевица за 2022 г.?

Органичното земеделие е система, която поддържа здравето на почвите, екосистемите и хората и следователно има положителен ефект върху нашата околна среда, почва, климат, биоразнообразие, хуманно отношение към животните, доходи на фермерите, развитие на селските райони и много други.

Планът за действие е разделен на 3 оси:

Ос 1: стимулиране на търсенето и гарантиране на доверието на потребителите;
Ос 2: укрепване на цялата верига;
Ос 3: даване на добър пример: подобряване на приноса на биологичното земеделие към устойчивостта на околната среда.

 

Какво представлява плана за действие за развитие на биологичното производство в ЕС?

Чрез плана, Европейската комисия (ЕК) ще се стреми да постигне целта на Европейския зелен пакт за 25% от земеделската земя да бъде с биологично земеделие до 2030 г. За да подкрепи амбициите на плана си, Комисията възнамерява да отдели най-малко 30% от бюджета за изследователски и иновационни дейности в областта на селското стопанство, горското стопанство и селските райони за теми, специфични или свързани с биологичния сектор.

Има много планирани действия, като те включват например стартирането на годишни награди за признание за отлични постижения във веригата за органично производство и сходни дейности. Вижте победителите от изданието през 2022 г.

Друго ново е мрежата на ЕС от национални „биологични посланици“, която насърчава биологичното производство на национално ниво и подпомага обмена на добри практики на ниво ЕС. 

Насърчаването на новаторски подходи, включително нови начини за сътрудничество и обмен на добри практики, може да подпомогне фермерите, организациите в усилията им за успешно преминаване към биологично земеделие.