Защитата от нелоялния внос обсъдиха министър-председателят Пламен Орешарски с членове на Управителния съвет на Съюза „Произведено в България”. „Приходните агенции разработват мерки, така че да се ограничат необявяваните вътрешно общностни доставки“, заяви премиерът след срещата в Министерския съвет, съобщиха от Правителствената информационна служба.

Премиерът обясни, че проблемът касае не толкова загуба на фискални приходи, колкото оказва натиск върху местните фирми от нелоялна конкуренция. „Обсъдихме възможни законодателни изменения, така че българският малък и среден бизнес да бъде по- добре защитен. Ще продължим консултациите в тази връзка“, добави премиерът. Той уточни, че се обръща специално внимание на Съюза „Произведено в България”, тъй като той обединява малък и среден български бизнес, чиито проблеми от една страна са сходни на общите проблеми на бизнеса в страната, но от друга – имат своята специфика по отношение на нивото на ефективна конкуренция.
 
Председателят на Изпълнителното бюро на УС на Съюза „Произведено в България“ Лукан Луканов приветства действията на кабинета в защита на зеленчукопроизводителите. „Горещо аплодирахме решението на правителството за акцията по границата. Ако това не е само спорадична акция, много скоро нашият малък и среден производител на зеленчуци ще усети подобрение на ситуацията, в която с намира“, заяви Луканов. Той подчерта, че малкият и среден бизнес е основен генератор на безработицата заради състоянието, в което се намира. „Изказахме наши предложения, свързани с отпадане на бюрократични и лицензионни режими.

Председателят на Националния съюз на хлебари и сладкари в България Марияна Кукушева постави въпроса за намаляването на ДДС върху храните, както и въпроса за равнопоставеността на българския производител със стоките внесени от единния европейски пазар. Кукушева  обърна внимание и на възможностите за достъп на малките и средни предприятия при обществените поръчки.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!