Срещата на върха между Китай и държавите от Централна и Източна Европа и съпътстващият я икономически форум са добра платформа за контакти между страните. Това коментира министър-председателят Пламен Орешарски след срещата си с министър -председателя на Китай Ли Къцян, съобщават от правителствения пресцентър.

 

„Акцент беше поставен и върху развитието на сътрудничество с Китай  в земеделието и преработвателната промишленост”, обобщи премиерът. Той каза, че страната ни е отправила покана към китайските компании да инвестират в преработвателната индустрия на базата на местни суровини, най-вече за производството на детски храни и млечни произведения. Насърчаваме нашите компании да инвестират в България, каза премиерът Ли Къцян. Той посочи, че двустранните отношения се вписват изцяло в рамките ЕС – Китай.

 

България има възможност да стане център на сътрудничеството в селскостопанския сектор по китайската инициатива, защото е силна аграрна страна и може да позволи на Китай да стъпи в Европа, коментира министърът на земеделието и храните Димитър Греков. Той посочи, че страната ни би могла да бъде център за събиране на стоки, които да се предлагат на китайския пазар. Министър Греков каза още, че целта ни е да се създадат съвместни предприятия за преработка на фуражи, а не да се изнасят суровини, и произведените трайни продукти да се предлагат на китайския пазар според техните вкусове и изисквания. Интерес е проявен и към екологично чистите продукти за деца.

 

Министър Греков съобщи, че се готви споразумение между Българската агенция за безопасност на храните и реципрочния китайски орган за стандартите, на които трябва да отговарят селскостопанските продукти, предназначени за износ. Спазването на тези изисквания от китайска страна, ще позволи на техните компании да стъпят на европейския пазар, посочи той.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!