Животновъдството има крещяща нужда от помощ. Вдигането на цената на фуражите, на цената на зърното, може да доведе до масови фалити, а пари има. Това каза председателят на земеделската комисия в парламента Пламен Абровски пред bTV.

Гласувайте: Ковид помощта ще ви даде ли глътка въздух?

“Миналата седмица Южноцентралното горско предприятие обяви търг за 77 млн. лева за горски пътища. Все си мисля, че са малко повече. Нека се заделят 27 млн. лева за пътища, а останалите 50 млн. да ги дадат на животновъдите”, предложи Абровски.

Той коментира и нулевото ДДС за хляба, което е част от пакета антикризисни мерки.

„Никаква полза няма от нулевото ДДС за хляба. На всички е ясно и тези разговори бяха водени много отдавна, много преди изборите с всички политически сили. На всички беше ясно, че нулева ставка на ДДС ще запази цената на хляба такава, каквато е в момента за определен период от време“, коментира той и добави, че по-логичният сценарий е бил намаляване на ДДС на суровините - нещо, което производителите наистина искаха.

Според Абровски за купуването на зърно се говори от два месеца и ще се говори поне още толкова.

„Икономическата логика на този процес е малко сбъркана. Първоначалната идея да изкупим зърно за цяла една година вече не стои на дневен ред. След 20 дена ще започнем новата кампания и ще имаме много повече зърно.

За мен беше хубаво да се направи един стратегически запас от зърно, но той трябваше да мине през Агенцията за държавния резерв. Хубавото на цялото това нещо е, че държавата задели 1 100 000 000 лева, които са налични. И в тази криза, която имаме, тези средства могат да бъдат използвани точно, за да помогнат на нашите земеделски производители”, заключи Пламен Абровски.